Keskustelut Metsänomistus Yksityistielain uudistus

Esillä 4 vastausta, 51 - 54 (kaikkiaan 54)
 • Yksityistielain uudistus

  Merkitty: 

  Mhy:n metsäuutiskirjeestä poimittua:
  Yksityistielain uudistus kommenttikierroksella

  Yksityistielakia uudistetaan ja Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lakiesitykseen kommentteja ja lausuntoja 21.3. mennessä. MTK kannustaa myös metsänhoitoyhdistyksiä antamaan omia lausuntojaan.

  Lain perusperiaatteet säilyvät ennallaan, eli tiekunnan jäsenyys perustuu yleensä kiinteistön omistukseen ja tien kustannukset jaetaan siitä saatavan hyödyn mukaisesti. Maanomistajien kannalta radikaalein muutos olisi sähkö- ja muiden verkkojen sijoittaminen tiealueelle tiekunnan luvalla ilman maanomistajan lupaa. Tämä on merkittävä puuttuminen maanomistajan oikeuksiin, mutta toisaalta se vähentäisi kaapeleista viljelysmailla ja metsissä aiheutuvia haittoja.

  Kokonaisuutena arvioiden maanomistaja asema voisi parantua, koska tieoikeuden alle luovutettua maapohjaa voidaan kuitenkin pitää menetettynä ja kaikkien haittojen kohdistaminen samalle alueelle on maanomistajienkin etu.

  Pienten tiekuntien kannalta ongelmaksi voisi muodostua ehdotettu jääviyden kiristäminen yhdistyslakia vastaavaksi. Tämä uhkaisi tehdä pienenkin maksullisen suoritteen, kuten aurauksen, tekijän jääviksi osallistumaan tiekunnan päätöksentekoon. Pienissä tiekunnissa tämä voi aiheuttaa ongelmia. Ei voi myöskään olla tarkoituksenmukaista, että kaikki tienhoidon työt olisi ostettava ulkopuolisilta urakoitsijoilta.

  Simo Takalammi

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tiekunnalla voi olla oma tili sinun tilisi rinnalla. Samoilla pankkitunnuksilla. Kuluja ei mene, ja saa erillisen tiliotteen näytettäväksi osakkaille.

  Visakallo Visakallo

  Samoilla tunnuksilla se tili onkin ollut, mutta nostivat silti palvelumaksun moninkertaiseksi. Taitaa olla tässä asiassa pankeissa eroa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  No menee miultakin itse asiassa nyt palvelumaksu, varmaan juuri siitä.

  nuori isäntä

  Meilläpäin yhden pienen tien osakkaat lopettivat pankkitilin kokonaan. Vähäiset rahat käteisenä kassassa.

Esillä 4 vastausta, 51 - 54 (kaikkiaan 54)