Keskustelut Metsänhoito Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 80)
 • Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

  Minulla on yksi reilun puolen hehtaarin kuvio, jossa kasvaa lähinnä hieskoivua: pituus 5-6 m ja tiheys 7000 kpl/ha. Jonkin verran on pientä kuusta seassa. Uskaltaako tällaisen hieskoivikon harventaa raivaussahalla tiheyteen 2000 kpl/ha? Vai pitäisikö lumituhovaaran takia jättää ensin tiheämmäksi ja myöhemmin harventaa uudestaan?

 • Tolopainen

  Näyttää 50v aikana muutama kuusentärri tulevan ojanpenkoille, mutta hiestä ja leppää kasvavat ihan liikaakin ilman istuttamatta, mitä olen naapurin isännän vanhoja peltoja silmäillyt, viljely lopettettu joskus 70-luvulla. Saisi ilmaiseksi kerätä polttopuuta, ei ole halukkaita löytynyt.

  Heinähanko

  Pistäisitkö Pete jotain linkkiä tuohon tutkimukseen? Kun noita tutkimuksia voi tehdä niin monella tavalla.

  Oma kokemus on samansuuntainen kuin Jätkällä, että hieskin kasvaa, kun harvennataan ajoissa ja kasvupaikka on hyvä. Huonoravinteisessa kasvupaikassa varmaan peten ohje pitää paikkansa, kun millä tahansa puulajilla tukkikoon saavuttaminen kestää ja kestää.

  Tämä ei ole mikään kehoitus kasvattaa hieskoivua omt:llä rauduksen sijaan, vaan kysymys on siitä, mitä kannattaa tehdä, kun vahinko on jo sattunut.

  Tolopainen

  Kun on metsä jäänyt uudistamatta, sitä nyt ei saa enää hyväksi muuten kuin tunnustamalla tosiasiat, että ei taloudellista tulosta tule. Kun palaamalla tarinan alkuun eli siihen uudistamiseen.

  Planter Planter

  Taimikko harvennetaan ensin tiheyteen 2500/ha (siemensyntyisiä). Sen jälkeen yksi harvennus tiheyteen 1000/ha….näin neuvoo Metla.

  http://www.metla.fi/tapahtumat/2007/metsanuudistaminen/hieskoivu-metsanuudistamisessa-verkasalo.pdf

  suorittava porras suorittava porras

  Pienialaisessa esimerkkitapauksessa voisi tehdä jopa kokeita hyvän menemättä pilalle . Alueen jako neljään koeruutuun ja jokainen niistä käsitellään hiukan eri tavalla . Ruutu 1. jätetään koskematta , ruutu 2. tiheyteen 2500/ha ,ruutu 3. tiheyteen 1800/ha ja ruutu 4 tiheyteen 1 000 runkoa/ha .

  Tuloksia voi kertoa sitä mukaa , kun niitä kertyy . Itse  veikkaisin , että raivaus reiluun 1000 runkoon (paksuimmat yksilöt) on paras vaihtoehto .

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Suorittavan linjoilla, 1000 – 1500 tiheyteen voi harventaa. Tuossa on särkymisvaraa, vaikka koettaisi parhaita avitella tukiksi. Alle saadaan ehkä kuusen taimikko ilmaiseksi.

  Gla Gla

  Minusta tuollaisten kokeiden teko on turhaa. Missä saatua tietoa ei voi hyödyntää, kun jatkossa ei ole tavoitteena vastaavaan tilanteeseen koivikkoa päästää? Peten kommentti taitaa perustua kirjallisuuteen, joten sieltä lähtisin itsekin tietoa aiheesta hakemaan. Vastauksia saa ainakin n. 20 vuotta nopeammin kuin omilta koealoilta, joten niitä soveltamalla tuskin pahasti voi epäonnistua.

   

   

  suorittava porras suorittava porras

  Varsin huonosti tuota tutkittua tietoa luetaan . Ensiharvennuskuusikoissa on monesti muutama sata kuusta , mutta muutama tuhat koivunraippaa . Koivikotkin ovat lähes järjestään ylitiheitä . Tutkittuun tietoon minäkin mielipiteeni nojaan , mutta on ihmisiä , jotka haluavat oppia omien kokemustensa kautta….ja kuten mainitsin , reilu 1000 runkoa hehtaarille riittää . Luettu ja koettu tukevat tätä vaihtoehtoa .

   

   

  Heinähanko

  Tuossa aika selkeä ja kattava paketti.

  Tuhanteen runkoon/ha joka tapauksessa. Jos viljava kasvupaikka niin kasvatellaan 100-150 runkoa/ha verhopuustona tukiksi.

  Mainitaanhan tuossa, että jos energiapuuksi niin 2000runkoa/ jottei tuotos alene tai tule lumituhoja. Paljonkohan tuotoksen alenema on 2000 vs 1000 puuta/ha?

  Ja onko se sitten suuri ongelma, jos hieskoivikkoon tulee lumituhoja liikaa, kun homma on jo mennyt pieleen?

  http://www.metla.fi/tapahtumat/2007/metsanuudistaminen/hieskoivu-metsanuudistamisessa-verkasalo.pdf

  Tolopainen

  Metsän uudistaminen onnistuu tuossa hyvin, kun hakkuusta on kulunut muutama vuosi, mitään ei ole menetetty, kun laittaa raivaussahalla nurin ja teettää mätästyksen ja istuttaa isoilla kuusentaimilla ensi keväänä. Kuusikko on parinkymmenen vuoden kuluttua jo ensiharvennettavissa. Muuten kestää 30v odottaa kuusentaimia eikä niitä tule, jos harventaa liian harvaksi ja alue heinittyy.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 80)