Käyttäjän Gla kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 10,814)
  • Gla Gla

    AJ: ”Kuusettumisesta varoitetaan ja sitä jatkuvapeitteisyys mielestämme lisää: mitä pitempään jatketaan, sitä enemmän metsikössä on kuusta.”

    Pieni korjaus. Sitä suurempi osuus puustosta on kuusta.

    Petkeles: ”Kuusettumista taitaa lisätä tällä hetkellä pääosin kuusen istuttaminen avohakkuun jälkeen.”

    Jälleen pitää pitää erillään menetelmästä johtuvat asiat ja metsänomistajan ratkaisut menetelmän käytössä. Itselläni on avohakkuun jälkeen kuusen osuus mt-omt-mailla noin 30-40%. Yhtään 100% kuuselle istutettua kuviota ei ole viimeisen 10 vuoden aikana tullut.

    Gla Gla

    Juuri näin. Tässä ei ole siitä, voiko palkkatyöllä tai perintörahoilla maksaa metsätalousharrastukset. Kyse on siitä, mitä eri ratkaisuista metsässä seuraa. Kun tietää, voi päätökset tehdä omista lähtökohdistaan. Huonompi juttu on tehdä päätöksiä väärillä lähtöarvoilla, oli sitten tavoitteena harrastaa metsänhoitoa tai pyrkiä kannattavaan toimintaan.

    ”Suorittavalle on kauhiast kerääntynyt  harmia. Miten jaksat noista kaikista  laskea urokset ja niiden vaatimien  rykimis mahdollisuudet.    Älä nyt enää lisää  paineitasi  kun ovat  toukat  ja perhosetkin,  saattaa haratkin nauraa jossain Slovakiassa ja Ranskassa sorkkien laskijalle  mutta  älä välitä.  Onko suorittavalla  miten suuret  jk mehät Romaniassa  ja  onko siellä Moldovankin puolella?”

    Suorittava otti esiin relevantteja näkökulmia. Mielestäni niiden kohdalla ei kannata heittää juttua leikiksi tai vaieta sitä kuoliaaksi, vaan myöntää tosiasiat.

    Löytyykö Suomesta vielä metsätaloudenharjoittaja, joka ei ole huomannut pystykuivien kuusien määrän nopeaa lisääntymistä, Ahvenanmaalla ja saaristossa yleistyvää mäntyjen kuolleisuutta, tuholaisten leviämistrendiä yms. oireita, joita etelämpänä jo kärsitään toden teolla. Miksi oma ideologia reagoi tähän kehitykseen kieltämällä, kun pitäisi miettiä ratkaisuja. Tällaista itsetutkiskelua kannattaa tässäkin suhteessa harjoittaa.

    Gla Gla

    Perko, olen käynyt koulut n. 20-100 vuotiaissa rakennuksissa. Olivat silloin terveitä. Nyt kaikki ovat homeessa, niin uudemmat kuin vanhatkin.  Tuskin perustuu rakentamisen laatuuun. Toki uusien rakennusten suunnittelu on järjetöntä, eri kokoisia laatikoita vierekkäin ja sitä sitten kutsutaan rakennukseksi. Vanhemmat ovat sentään talon näköisiä. Sama pätee jk:hon. Ollaan tekevinään hienoja suunnitelmia, jotka ei sitten käytännössä toimi.

    ”Usiasti näyttää nämä keskustelut kulminoituvan alku juurilleen. Notta saako sitä tehrä omalla tavallansa vai ei. Ja jos se toinen tapa on eri lainen kuin minun niin ei prkl saisi olla.”

    Keskity. Ei ole kyse siitä, mitä joku omissa metsissä saa tehdä. Kyse on siitä, mitä ratkaisuista seuraa.

    Gla Gla

    Se kuitenkin tiedetään, että supikoira tuhoaa pesintöjä, joten supikoiria on hyvä vähentää. Vaikka muitakin syitä vähentymiseen olisi, ne ei supikoirien vähentämistarpeeseen vaikuta.

     

    Gla Gla

    Vessapaperikortti.

    Jos puuston kasvu hiipuu, josta luontoväki on jo nyt ollut huolissaan, tarkoittaa se kahta asiaa. 1. Hiilen sidonta heikkenee. 2 Mahdollisuus käyttää uusiutuvia raaka-aineita vähenee. Ja kun hiilen sidonta vähenee ja sidontavelvoitteet pitää jollain kattaa, eikä ilman maankäyttösektorin osuutta siitä päästöjen aiheuttajat selviä, hakkuita pitää entisestään vähentää eli kotimaista puuta ei voi hyödyntää raaka-aineena kaikkien tarvitsemiin hyödykkeisiin siinä määrin kuin aikaisemmin. Erotus täytyy korvata jollain, mutta tässä vaiheessa keskustelua alkaa hiljaisuus.

    Muita tuskin metsänomistajien liiketaloudellinen tulos kiinnostaa. Nämä kaksi asiaa luulisi kiinnostavan, enkä voi käsittää halua sahata omaa oksaa. Onko kyse vain täydellisestä ymmärryksen puutteesta vai halusta vastustaa vallitsevia rakenteita vastustamisen ilosta. Vai luodaanko uhkakuva, jota vastustamalla saadaan kerättyä esikunta ympärille ja näin luotua itselle valta-asema. Vai mistä tässä pelleilyssä on kyse?

    Gla Gla

    Sitten puhutaankin jo aika isoista rummuista, jos kalojakin liikkuu.

     

    Gla Gla

    ”Kun ojarummut ovat olleet 25 vuotta tarkistamatta, niin miten etenisin?”

    Jos ojassa on vettä, katso virtaako vesi hyvin rummun läpi. Jos ojassa ei ole vettä, konttaa ojaan ja katso rummun sisään. Tehokas taskulamppu auttaa valoisaan aikaan, kun valoon tottunut silmä ei pimeään rumpuun näe.

    Pitkävartinen lapio, kuokka tms. viritys on toimivin ratkaisu puhdistukseen. Myös puun ranka tms. rassi voi olla hyvä keino kopsuttaa tavaraa irti, ylettyy pidemmälle kuin lapiolla. Virtaavan veden aikaan huuhtelu tulee automaattisesti. Yläjuoksun puolelle kannattaa kaivaa pieni kuoppa putken suun eteen lietteen laskeuttamista varten.

    Jos on pahasti tukossa, eikä putkeen tiiviiksi massaksi saostunut hienoaines lähde tuolla pois (tai ei ylety riittävän pitkälle), silloin tarvitaan kalliimpia ratkaisuja.

    Jos taas rumpu vetää hyvin muutenkin, sitten voidaan palata 25 vuoden kuluttua asiaan. Turha toimivaan rumpuun on liikaa vaivaa uhrata. Parin sentin savikerros ei pohjalla haittaa.

    Jos uusia rumpuja tekee, silloin kannattaa pitää miniminä 300 mm putkea. Riippuu tietysti valuma-alueen koosta eli virtaavan veden määrästä ja joskus edes tuon kokoinen ei mahdu. Itsellänikin on yksi 250 mm putki liittymässä, hyvin on toiminut 10 vuotta ilman huoltoa. Pitkät rummut kannattaa tehdä isommasta putkesta kuin lyhyempiin muuten riittäisi.

    Gla Gla

    Reva-Leena: ”Nuo ympäristöasiat meinaa jäärä oikiauskoosilta liian vähälle huomiolle. Kun viimeisen euron perääs juoksoovat.”

    Metsätaloudessa pitää viimeisen euron perässä juosta, jotta homma säilyy kannattavana. Nyt puhutaan siis jatkuvasta vs jaksollisesta. Mutta kuten olen ennenkin todennut, ympäristöasioiden vertaaminen on vaikeaa. Pitää määritellä, millaisia kohteita verrataan. Otetaanko ojitusmätästetty tasarakenteiseksi yhden puulajin kohteeksi raivattu turvekuusitaimikko vastaan sekapuustoinen poimintahakkuuta odottava kuvio. Vai erirakenteinen jaksollinen sekapuusto vastaan taantuva, muutamaan kertaan harvaksi poimintahakattu ja maapohjaltaan heinittyvä kuusikko. Vai jotain muuta. Ja paljonko ympäristöasioissa annetaan painoarvoa raaka-aineen saatavuudelle. Onko taantuva harsintakohde hyvä, koska sinne ei tarvitse motoa 40 vuoteen viedä.

    Jälleen kerran siis lähtöarvot ratkaisevat, aivan kuten tunnin junan kannattavuuslaskennassa. Vm:n mukaan hanke on kannattamaton, hankeyhtiön laskelmissa kannattava.

    ”Assi taisi aikoinansa kertoa notta kukaan ei ole Suomessa omalla nimellään niin paljua jk:ta puolustanut.”

    Mitä tarkoitat, niin paljon kuin mikä/kuka?

    Gla Gla

    <p>https://yle.fi/a/74-20083431#interactive</p><p>Metsälintujen alamäki 5%, muut elinympäristöt 18…50%.</p><p>Metsissä syynä hakkuut, muissa elinympäristöissä vaikuttavat asiat, kuten ilmastonmuutos ja vieraspedot eivät tietenkään vaikuta metsälajien ahdinkoon. Tunturit on suojeltu, joten mitään ei ole tehtävissä. Porojen laidunnusta ei mainita ongelmana.</p>

    Gla Gla

    Nostokoukku: ”Miksi oppaissa on yleensä piirroskuvia, miksei valokuvia aidoista tilanteista?”

    Piirroksella on helpompi esittää periaate. Mutta Lähteen kirjassa on valokuviakin. Jk-kohteet ovat hyvin valittuja, jaksolliset epäonnistuneista kohteista.

    Tarve tällaisen asetelman luomiseen kertoo enemmän kuin 1000 sanaa.

    Edellä oli puhetta Perkon halusta puhua sontaa. Tuo taito pitäisi opetella. Sitten vaan kävelemään metsissä, johan alkaisi puut kasvaa.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 10,814)