Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Viewing 10 replies - 1,261 through 1,270 (of 1,381 total)
  • mehänpoika

    Haulla ”hirven levinnäisyys” saa helposti selville, että hirven sukupuuttoon metsästäminen ei onnistu yksitään suomalaisten toimesta. Laji nimittäin kattaa lähes koko Siperian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosan.

    Suomessa joskus aiemmin vallinnut tilanne, että hirviä oli 30-100 yksilöä, ei sekään merkinnyt suikupuuttoa. Jos nyt järkisyillä pyrittäisiin metsästämällä vähentämään hirvet 20 000 yksilöön, voisi laji vielä hyvin ja metsästettävääkin vielä riittäisi. Eihän saalis ole missään tapauksessa pääasia.

    Hirvestä ei voi edes puhua hyötyeläimenä, kun huomioidaan nykyiset hirviturmissa vammautumiset ja ongelmat puuntuotannolle.

    mehänpoika

    Metsästysorganisaatiot ovat ”kaapanneet” vallanaan hirvikannan säätelyssä, kertoi maantain metsäradiossa emeritusprofessori Matti Kärkkäinen. Hirvikantaa säädetään sen mukaan metsästäjien ehdoilla, vaikka kärsijinä ovat aivan muut tahot, kuten maantieliikenne, maa- ja metsätaloustuottajat sekä Suomen valtio.

    Nyt ilmestyi Vastaus-kenttään teksti: Keskeytä! Ovatkohan solutetut hirvimiehet asialla? Pitänee keskeyttää!

    mehänpoika

    Ote suorittavan portaan tekstistä:
    ”Väläytetty täysrauhoitus hirvien kohdalla ei suinkaan ole tuulesta temmattu asia. Perusteita löytyy , jos viitsii vähänkin perehtyä nykytilateeseen.”

    Olet aivan oikeassa! yli 40-vuotinen hirvikannan ”säätelyn” (lue hirvikannan korkealla pidon) historia sen todistaa. Hyvin usein jossain päin Suomea on ollut vaatimuksia hirvien täysrauhoituksia. Ehkä viimeksi Ilomantsissa parikymmentä vuotta sitten sellainen jopa toteutettiin.

    Hirvien täysrauhoituksen perusteita tietysti löytyy, kun niitä oikein keksimällä keksitään. Nyt viimeinen keksintö on ryhtyä käyttämään puuntuotannossa olevia metsämaita runsaine hirvi- ja karhukantoineen metsästysmatkailun kohteina yritystoiminnassa.

    Parhaillaan on menossa liikenteen ja puuntuotannon kannalta jo entuudestaan liian suuren hirvikannan lisääminen edelleen. Onhan pyyntilupia leikattu roimasti edellisestä vuodesta. Se ei sovi yhteen kansalaisten oikeustajun kanssa.

    Milloinkahan lakien laatijat joutuvat oikaisemaan tämän ristiriidan. Vammautuuhan, ja jopa kuoleekin, moni henkilö joka vuosi teillämme hirvikolareissa. Metsänomistajat taas haluaisivat tuottaa teollisuudelle hyvälaatuista puuraaka-ainetta, mutta MMM:n riistamiehet oman harrastuksensa turvaamiseksi haluavat jalostaa jopa 10-20 vuotta hoidettuja taimikoita hirvenlihaksi.

    Nykyisen suuruisen hirvikannan ylläpidolle Suomessa ei ole mielestäni mitään järjellisiä syitä. Hirvien loppuunmetsästäminen olisi moninkertaisesti hyödyllisempi vaihtoehto kuin vahinkoja ja kärsimyksiä aiheuttava nykytilanne. Hirvien lihasta ei tule muuta kuin tappioita moneen portaaseen. Hirven johdosta yhteiskunnan verotulot vain vähenevät, ja työttömyys lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla.

    mehänpoika

    A. Jalkaselle:
    Nykyinen hirvipolitiikka on vähentänyt ratkaisevasti metsänuudistamisen vaihtoehtoja jo 1970-luvulta lähtien. Ehkä lähes kaikki mahdollinen kokeilu on tehty, mutta tulokset ovat niissä olleet monesti hyvin huonoja. Parasta aikaa on menossa kokeilu hallanarkojen avohakkuualojen laajamittaisesta kuuselle uudistamisesta.

    Ainakin kolmena viimeisenä keväänä on keväthalla monin paikoin tehnyt pahaa jälkeä kuusen taimille, mikä jatkossa lisää taimikoiden hoidon tarvetta ja heikentää tulevan metsän laatua. Ilman hirvituhouhkaa olisi ongelma voitu ratkaista yksistään hallaa paremmin kestävän puulajin valinnalla. Valitettavasti rauduskoivu ja mänty kelpaavat hyvin hirville.

    Hirvituhouhkaa ylläpitävä ja siten metsitettävän alueen puulajivalintaan vaikuttava hirvipolitiikka perustuu hirvipolitiikan tekijöiden ja ehkä myös metsänomistajien etujärjestöjen yhteiseen sopimukseen, jonka mukaan hirvituho luokitellaan luonnontuhoksi. Hirvivahinkojen korvausjärjestelmän olemassaolo puolestaan vapauttaa luonnontuhoa tekevän hirvieläimen vahinkovastuun pois hirviporukoilta. Käytetäänhän hirvien pyyntilupamaksut lähinnä hirvien tekemien metsätaimikkotuhojen korvaamiseen.

    Samoilla periaatteilla sopien on ehkä myös hirvikolaria alettu pitää osittain autoilijan aiheuttamana, koska hirviturmatilanteessa on aina ainakin kaksi osapuolta, autoilija ja hirvi. Ainakin eräs MMM:n entinen ylijohtaja pyrki hirvikolaritilanteessa syyllistämään autoilijoita.

    Voisikohan nuo entiset sopimukset vielä ottaa uudelleen käsittelyyn, kun luonnontuhomääritys metsästysrajoituksin lisätyn hirvikannan tekemistä vahingoista tuntuu kovasti järjen vastaiselta? Samoin autoilijoiden syyllistäminen hirvikolareista tulisi selkeyttää, koska eihän yksikään autoilija aja hirvikolaria tahallaan. Syyllinen molemmissa tapauksissa olisi mielestäni metsästyksen ylin johto, joka ylläpitää vahinkoja väärillä perusteilla luomansa hirvien säätelyjärjestelmän kanssa.

    mehänpoika

    A. Jalkaselle männyn istutuksen luonnollisesta vähenemisestä:

    Minulla on muodostunut sellainen käsitys, että ainakin Etelä-Suomen osalta männyn istutuksen lähes loppuminen ei ole siinä mielessä kovin luonnollista, kun jopa puolukkatyypin kangasmetsien uudistusalueita istutetaan hirvituhojen pelossa kuusen taimilla. Kun ei edes männyn kylvöön kuivahkoilla kankailla jakseta aina luottaa, on joku perustavaa laatua oleva tekijä pielessä metsien uudistamisessa. Kyseinen ei ole männyn istutuksen luonnollista vähenemistä.

    Aiemmin metsäopetuksessa neuvottiin aukeiden maiden metsityksessä käytettäväksi keväthallaa kestävää puulajia, kuten koivua tai mäntyä, jotka luonnostaan metsittivät aukeita maita. Kyseisen opin mukaan mustikkatyypin tai karumman maan kuusikot tuli viljellä männylle joko istuttaen tai kylväen, koska mänty sietää keväthallaa kuusta paremmin.

    Nykyisin otetaan suuri keväthallariski istutettaessa myös aukea hallanarka kohde kuusen taimilla. Epäilen, että tämän asian vuoksi on jouduttu taistelemaan työläästi ja kalliiksi kuusentaimien kanssa. Hallan vioittamia kuusentaimia ei tahdo millään saada nousemaan heinikon ja aukkoihin runsastuneen vatukon ohi yli nelimetriseksi ja siten paremmin eroon keväthallasta. Näissä kohteissa mänty (MT:llä) tai koivu (OMT tai viljavavammalla) olisivat olleet kuusen sijaan huolettomampi vaihtoehto taimikon varhaishoidon ja lopputuloksen kannalta ajateltuna.

    Tämäkään kehitys ei ole ollut männyn istutuksen luontaista vähenemistä. Valitettavasti! Tällaista tulee metsien hoidosta, kun sokeat voimat ryhtyvät tunteiden vieminä ja yhtä metsien sivutuotetta paisuttaen holhoamaan kansallisomaisuuttamme.

    mehänpoika

    VTV hirvitarkastuksessaan 100/2005 lausui käsityksenään, ettei nykyinen hirvenpyyntilupiin perustuva säätelyjärjestelmä toimi. Se johtaa- aika-ajoin liian suureen hirvikantaan, jonka johdosta hirvien aiheuttamat vahingot maantieliikenteessä ja metsätaimikoissa kärjistyvät olennaisesti. Siksi VTV:n mielestä olisi tarpeellista harkita pyyntiluvista vapaata hirvien metsästystä.

    Hirvitarkastuksesta on kulunut aikaa jo 7 vuotta, joten ilmeisesti lähivuosina on VTV:llä oikea aika tehdä välitarkastus siitä, onko heidän tarkastuksessaan esille tuotuja puutteita ja epäkohtia ollenkaan ryhdytty korjaamaan, vai onko tilanne mahdollisesti luisunut vieläkin huonompaan suuntaan.

    Ainakaan vielä valmisteilla olevasta hirvenhoitosuunnitelmasta tai riistatalous elinkeinona – hankeraportista päätellen eivät korjaavat toimenpiteet jukuripäisen riistahallinnon puolelta ole edes alkaneet. Päinvastoin! Uhma yhteiskunnan perusrakenteita kohtaan näyttää hirvitarkastuksen johdosta vain kasvaneen. Tästä osoituksena on ylhäältäpäin määrätty hirvenpyyntilupien leikkaus vuodelle 2012. Olipa käsittämätön veto tällaisessa Suomen taloudellisessa tilanteessa!

    mehänpoika

    Gla:lle kuusettumisesta:

    Kirjoituksesi lopussa esittämääsi kysymykseen vastaisin sillä tavoin, että metsiemme puulajisuhteiden pitäisi saada hirvistä välittämättä muodostua metsän uudistamisessa siten, että aina voitaisiin käyttää maapohjan tuottokyvyn mukaisia puulajeja. Mänty, kuusi ja rauduskoivu ovat arvokkaimmat puulajimme.

    Lähtökohtana olisi aina mahdollisimman hyvä taloudellinen tulos, eli mahdollisimman runsaasti hyvälaatuista tukkia sisältävä puusato. Siitä muodostuu sopivasti vaihtelua myös metsäkuvaan ja maisemaan. Metsien monimuotuisuus olisi yksi hyötyjä.

    Koko Suomen aluetta koskevista tilastoista ei aina saa vielä kovin selkeää kuvaa metsiemme kuusettumisen etenemisestä. Esimerkiksi pohjoisin osa on viljavuudeltaan keskimäärin karumpaa, ja tiheät hirvikannat ovat siellä olleet riesana melko lyhyen aikaan, kun verrataan tilannetta maan eteläosaan.

    Kannattaa lukea Terve Metsä, Stora Enson Metsänlehti metsänomistajille 02/2012 sivut 10 ja 12. Otsikko ”Suomen metsät kuusikoituvat”:
    ”Metsäpinta-alastamme on mäntyvaltaisia metsiä 65 prosenttia.Kuusivaltaisten metsien osuus on vajaa neljännes ja koivuvaltaisten runsaat 10 prosenttia. Eteläinen Suomi on kuusikoiden luontaista aluetta, mänty hallitsee karumpaa ja kuivempaa pohjoista Suomea. Kuusikoistamme kertyy runsaasti puuta. Kuusen osuus vuotuisesta poistumasta on 32 prosenttia, männyn 38 ja koivun 30 prosenttia. Poistuma sisältää hakkuut ja metsään luontaisesti kuolevan runkopuun.”

    ”Kuusi ei näiden lukujen valossa vaikuta vielä hallitsevan metsiämme, mutta asian ydin piilee siinä, että kuusta on suosittu uudistusaloilla 2000-luvun alusta lähtien. Kuuselle uudistetaan jo yli puolet viljelyalojen pinta-alasta. Suomen metsät kuusikoituvat hyvää kyytiä”

    ”KUUSI OHJAUTUU LIIAN KARUILLE MAILLE”
    ”Puuntuottaja, emeritusprofessori Matti Kärkkäinen katsoo, että kuuselle uudistetaan liikaa. Syy on selvä: Kohtuuttoman suureksi päästetty hirvikanta.”

    mehänpoika

    Gla:lle: Anteeksi kun vastaus on viipynyt!

    Tietoa löytyy haulla: 3 metsien hoito-metla (on osa Metsätilastollista vuosikirjaa 1965-2010) sivulla 125-126 on metsänviljely 45 vuoden ajalta käyrinä männyn, kuusen ja koivun osalla.

    Etelä-Suomen osalta tilasto olisi selvemmin kuuselle uudistamisen lisäystä näyttävä. Onhan pohjoinen osa (1/2) maapohjaltaan enemmän karuja kivennäismaitamaita ja rämesoita.

    Pohjois-Savon metsäkeskus noin vuonna 2010 ja Pohjois-Karjalan metsäkeskus vuonna 2012 uutisoivat TV-uutisissa molemmat metsiemme kuusettuvan kovalla vauhdilla.

    mehänpoika

    Pitää yrittää katsoa! Elokuvan kesto 2 tuntia ja 35 minuuttia noin myöhään illalla voi ottaa koville. Saanut 8 Oskari-ehdokkuutta ja 4 Oskari-palkintoa.
    Elokuvan esittelystä: Liewelyn löytää autiomaasta salkullisen rahaa. Tästä alkaa absurdi tapahtumaketju. Menetetty maa hämmentää, järkyttää ja naurattaa samanaikaisesti.

    mehänpoika

    Suorittavalle portaalle:

    VTV:n mielestä pyyntilupiin perustuva hirvikannan säätely ei toimi. Se johtaa aika-ajoin liian tiheään hirvikantaan ja sen tuloksena kohtuuttomiin hirvivahinkoihin. Siksi olisi VTV:n mukaan yhtenä vaihtoehtona tarpeen ryhtyä selvittämään pyyntiluvista luopumista hirvien metsästyksessä.

    Eihän pyyntiluvista luopuminen tarvitse merkitä luopumista hirvien seuruemetsästyksestä eli hirviporukoista. Ainut vaatimus olisi, ettei kohtuuttomia vahinkoja pääse syntymään kuten nykyisellä järjestelmällä syntyy takuuvarmasti.

Viewing 10 replies - 1,261 through 1,270 (of 1,381 total)