Käyttäjän MIISU4F kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 506)
  • MIISU4F MIISU4F

    ****TOLOPAINEN:Nyt puhutaan harhaanjohtavasti sopimuksettomasta tilasta. Sellainen on mahdoton, koska yleissopimuksen puuttuessa noudatetaan työsopimusta, joka on solmittu kun työ on alkanut. Tästä on säädös työsopimuslaissa. Työntekijöiden oikeudet on turvattu lakiteitse ei siihen mitään liittojen sopimusta tarvita.****

    Millainen on se työsopimus, minkä kukin sitten sopii, jos työehtosopimus puuttuu? Työnantaja sanelee palkan ja muut edut, ei laki.

    Yleisisitovuus pysyy alalla voimassa, kun sopimusalan  jäseniä on tarpeeksi. Jos alan jäsenmäärä putoaa, yleisitovuus poistuu ja silloin työehtosopimus ei ole voimassa. Työsopimuslaki ei tunne vähimmäispalkkaa. Siellä on viittaus, että alalle tyypillisen palkan minimi, riippuu ammattialasta mutta 1200 e taitaa olla noita alimpia palkkoja. Työnantajat, jotka eivät itse ole järjestäytyneet (usein pienet nyrkkipajat) eivät ole sitoutuneet yleisiin ehtoihin. On työturvallisuuslakia, työsopimuslakia, ym mutta työllistyessään järjestäytymättömän työnantajan alaisuuteen, voi olla, ettei siellä päde minkään alan työehtosopimus vaikka työntekijä itse olisi liitossa. Palkka tulee *naamakertoimella* ja jos meno ei miellytä, saattaa kortisto kutsua.

    Kun ihmiset eroavat ammattiliitoista ja vaihtavat pelkkään yleiseen työttömyyskassaan, ammattiliittojen jäsenmäärä putoaa. Sitä ei ihmiset ymmärrä, että yleissitovuus saattaa näin poistua, eikä sitten ole enää ammattiliiton ja työnantajajärjestöjen välistä työehtosopimusta, mitä noudattaisi. Siitä alkaa villit sopparit, eikä mikään laki määrittele palkkaa siinä, eikä ammattiliitto puhu huonoon asemaan joutuneen henkilön puolesta, tuli kenkää tai ei, oli palkka ja muut edut kuinka surkeat tahansa. YTK ei aja niitä asioita, se on pelkästään kasvoton työttömyysturvan maksaja. YKT ei ole työttömän asialla nytkään. Onneksi AY liike järjestää huomenna mielenilmauksen, joka on täysin laillinen. Lakiahan me kaikki tykätään noudattaa, eikö.

     

    MIISU4F MIISU4F

    Olisikohan linkolalaista ajattelua ilmassa? Vanhempaintuet pois? Oikeasti?

    Ettei mentäisi pois metsästä, kysynkin metsänomistajilta, mistä tuista tai verovähennyksistä itse olisitte valmis luopumaan yhteisen kansanedun nimissä?

    KEMERAa on pikkuhiljaa muutettu asiallisempaan suuntaan; ennakoiviin hoito-ja kasvatustoimiin panostuksin terveen tuottoisamman metsän vähemmin kuluin. Vanha systemi kun kannusti ennemmin jättämään taimikot oman onnensa nojaan ja sitten haettiin kallista, työlästä ja vähän tuottavaa nuorenmetsän kunnostuksen tukea.

    Niin voisi verrata lapsiperheeseen. Tuetaanko ihmistä, ihmisen taimea, perhettä alkuvaiheessa taloudellisesti/ kannustetaanko metsänuudistuksessa tarpeenmukaisiin varhaishoitotoimenpiteisiin/Kuka tekee, mitä maksaa ja saako verohelpotuksia, kemeraa, asiantuntija-apua, hoitoapua?

    Muistan vanhalla keskustelupalstalla tätä samaa keskustelua on sivuuttu ennenkin. Kuka *ansaitsee* tukia ja verohelpotuksia ja mihin saakka yhteiskunnan tulee tulla vastaan, jos kasvatus (metsän tai perheen) menee tavalla tai toisella mönkään, niin ettei omat tulot ei riitä kattamaan elämisen kustannuksia. Vakuutukset on vapaaehtoisia, eivätkä kaikki metsänomistajat ole vakuuttaneet metsiänsä mahdollisen tuhon varalta, samoin kuin ei kaikki ole vakuuttaneet lastansa/omaa henkikultaansa pahan päivän varalle; sairaus, työttömyys. tms. odottamaton.

    MIISU4F MIISU4F

    MOT. Päivähoitokysymys.

    Yle tänään 30.1.2018

    https://yle.fi/uutiset/3-10047394

    ***Työttömien aktiivimalli voi aiheuttaa hankaluuksia vanhemmille, joiden lapset eivät ole päivähoidossa. Mikäli keikkaluoteista työtä tulisi tarjolle lyhyellä varoitusajalla, lapsien saaminen päivähoitoon voisi olla vaikeaa. Lain mukaan kiireellisessä tapauksessa kuntien on järjestettävä lapselle päivähoitopaikka kahdessa viikossa.***

    Ymmärrän, että miehisellä keskustelupalstalla voi olla vaikea samaistua esim yksinhuoltaja-arkeen, varsinkin, jos oma pikkuvaimo on hoitanut perheen ja mies luonut sitä uraa ja jolla on ollut vapaus mennä ja tulla. Harvemmin mies joustaa naisen ja lasten vuoksi. Kyllä se yhä taitaa olla, että mies menee ja muut vikisee tai eroaa. Se tasa-arvosta!

    Olen metsäalalla töissä, jossa on joustava töihinmenoaika, helpotti aamuja, kun tenavat oli päivähoito-ja  ala-asteiässä. Lasten sairastuessa, niin  se oli harvoin se, että sain sairaan lapsen isälle hoitoon yhteishuoltajuudesta huolimatta. Koska *miehen työpaikka oli tärkeämpi eikä voi sillein vain olla poissa, ei pomo tykkää*,  vaikka asia koski alle 10v sairaan lapsen hoitoa, josta lääkäri kirjoittaa poissaolotodistuksen ja TES mahdollistaa siten poissaolon. Palkallinen tai ei, niin  KELA korvaa ansionmenetystä sitten, jos lapsen sairasloma pitkittyy.

    Oli miten oli, poliittinen mielenilmaus saa ravistella koko Suomea, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua yhteiskuntamme ylläpitämiseen ja rakentamiseen pienelläkin panostuksella.

    Mun ei tarvitse itseni takia lakkoilla tai osoittaa mieltäni, vaan edelleen solidaarisuudesta. Kaikki halukkaat eivät  pääse osoittamaan mieltään Hki.n asti. En toimi enää aktiivisena AY liikkeessä mutta sisimmässäni herää usein tarve puolustaa vähäosaisempia.

    MIISU4F MIISU4F

    Ei tässä kenelläkään ole tyhjentävää vastausta antaa, että miten sitten hoidetaan, jos / kun  aktiivimalli ei toimi hallituksen odottamalla tavalla.  Mutta inhimmillisempi ote, ettei juuri niiltä leikata, jotka jo nyt ovat köyhyysrajalla ja sen alla. Perheellisen työllistymiseen/koulutukseen pääsyyn vaikuttaa mm varhaiskasvatus, päivähoito-oikeus jne. Mihin sä laita lapsesi nopealla aikataululla, kun mennä täytyy. Ammattikoulutuksesta on leikattu, myös aikuiskoulutukseen pääsyä on rajattu. Kyllä se on niin monen tekijän summa. Kuinka kauas on lähdettävä työn perässä, vaaditaanko auto, onko varaa matkustaa yms. Eli kun tarjotaan osallistavaa toimintaa, on taattava pääsy niihin ilman, jotta ko henkilön pitää olla loppukuu kaurapuurolinjalla. Niitä on paljon, kun pienellä panostuksella hyötyisi erimallisista palveluista mutta riittävä henkilökohtainen tuki puuttuu. Kasvoton uhalla ja karenssilla rankaisu ei motivoi, vaan saattaa aiheuttaa muutenkin vaikeiuksissa olevassa ahdistusta ja toivottomuutta, lisää stressiä. En ole mikään sanomaan, miten ja miksi mutta olen tutussa pitkäaikaistyöttömässä havainnut em. asioita.

    Toi on hirveän kivaa aina, kun esittää mielipiteensä, että siltä nousee sama **No kerro sitten miten ratkaisisit*. Joo, kun sitä ei ole eduskuntalaitoskaan osannut ratkaista ja siinä esityksessä oli se ponsi.

    Myös tavallisen työläisen ja työttömän kokemusasiantuntijuutta tarvittaisiin noihin suuriin linjauksiin. Lakivaliokunta tekee hiki hatussa töitä tarkistaakseen uusien lakien ja säädöksien lainmukaisuuden ja monet laitokset tutkii analyyttisesti, mihin kukin asia vaikuttaa ja mitä konkretiaa se aiheutta plus taloudelliset seikat.  Silti sieltä tulee kiireessä yhtä ja toista mutta sopimusyhteiskunnassa voi aina sopia uudestaan. Syytön AY liike on siihen, että hallitus päästi sellaisen lain ulos, joka rankaisee heikoimmassa asemassa olijaa. Ei voi ylpeillä suomalaisena sitä, että tänne on syntymässä todellinen paarialuokka.

    SAK antoi syksyllä oman vastineensa aktiivimalliin. EK:lta kuului niinikään soraääniä.  Joten minä en yksittäisenä ihmisenä tässä ohjeistamaan isompiani. Kehoitan ihmisiä katsomaan asioita yksilön kannalta enemmän kuin leimaamaan koko joukon. Myötätunto. Arvot.

    MIISU4F MIISU4F

    Aiemmin työehtosopimuskiistoissa ja esim STOP-mielenosoituksen yhteydessä, moni kitisi, koska koki, ettei AY-liike ole työttömien asialla. Nyt on! Ja on ollut aiemminkin. Ammattiliittoon kuuluminen on työväestön vakuutus pahan päivän varalle.

    Itse en ole sataprosenttisesti aktiivimallia vastaan mutta se on pullautettu ulos keskeneräisenä. Työttömille tulee asuinpaikastaan riippuen kohtuuttomia velvollisuuksia, mitä tulee työvelvoitteen tai koulutuksen suhteen. Itse menisin mielelläni pitkän lomautusaikani lomassa vaikka TE keskuksen järjestämille kursseille mutta ne on kaikkina kausina katsoneet, etten ole heidän palvelujensa tarpeessa, koska minullahan on työpaikka. Voisin mennä työpajalle kokeilemaan erilaisia töitäkin, mutta sama vastaus. Heidän palvelut on koulupudokkaille ja pitkäaikaistyöttömille.

    Itse asun alueella, jossa on kyllä osa-aikaisia työpaikkoja lehdenjaosta siivoukseen, kaupanalasta insinöörihommiin. Olen ollut  VMP.n listoilla, jolloin sain siivoustöitä kiitettävästi. Perhetilanteeni takia, tarvitsen  säännöllisen työajan, siksi keikkatyö on ollut nyt poissuljettu. Usealla voi olla sama tilanne. Keikkatyötä olisi mutta kun ne voi tulla tunnin varoitusajalla ja olla muutamasta tunnista viikkoihin epäsäännöllisin ajoin, niin se vaikeuttaa sellaisen perheellisen tilannetta, jossa on sitouduttava esim lapseen. Tilanteeni ei ole huono; lomautusaikana kehitän kuntoani, mieltäni, olen *kotirouvana*  ja tuen opiskelevia nuoriani parhaan kykyni mukaan.

    Kaikilla työttömillä, lomautetuilla ei ole yhtä hyvää onnea asuinpaikkansa suhteen. Aktiivimalli tulisi peruuttaa tuollaisenaan ja lähettää uudelleenvalmisteluun. Yhteiskunnan/TE keskuksien/työnantajien valmiuksia antaa koulutuksia/kursseja/työtilaisuuksia ym, vahvistettava. Lisäksi ihmisen persoona ja vahvuudet tulee punnita tarkoin, mihin soveltuu ylipäätään. Myös kolmannen sektorin/talkooapuna oleminen on huomioitava. Vaikka olisi päivärahalla, niin moni tekee avustushommia mm. ruokajakelu, vapaaehtoinen eläinsuojelutyö, yms. Niistä tulee saada aktiivisuuspisteitä.

    Pakko on huono porkkana. Työllistymistä tulee tukea, ei antaa tukkapöllyä. Duunarista työttömäksi ei ole pitkä askel. Vaikka irtisanomissuoja on Suomessa hyvä mutta tiedän työpaikkoja, joissa on jatkuvat YT.t säästötoimiin vedoten. Sitäpaitsi  työnanatajapuolikin on osin tuominnut aktiivimallin. Kaupanalalla ja siivouksessa voi löytyä pikku pätkiä töitä mutta on se kauhea rulijanssi molemmille osapuolille. Ja se työkeikkojen ketjuttaminen, no se on palvelu-ja hoitoaloilla nytkin tätä päivää, vaikka sekin ihan moraalitonta. Paikkoja ei vakinaisteta.

    Kyllä minä menen Senaatintorille solidaarisuuden nimissä! Minulla on asiat ihan ok mutta tiedän pitkäaikaistyöttöminen, syrjäytyneiden nuorien, kohtaloonsa alistuneiden tunnot. Poliittinen mielenilmaus ts.  lakkopäivä on myös ikävä asia mutta maan hallitus tarvitsee ravistelua! Olen iloinen siitä, että ammattiyhdistysliike näyttää hampaansa työttömienkin puolesta nyt todenteolla.

    PS; SAK.la ei ole yhtään omaa henkilöjäsentä, vaan sen jäsenenä on ammattiliitot. *** Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa lähes miljoonaa palkansaajaa ja 18:aa ammattiliittoa. SAK:lla ei ole henkilöjäseniä, vaan jäseniämme ovat työehtosopimuksia neuvottelevat ammattiliitot. ***

     

    MIISU4F MIISU4F

    Olen ollut noin seitsemän viikkoa metsänhoitotöissä tänä vuonna. Muutaman päivänä tuli lunta, rakeita, oli yöpakkasia, lisäksi parina työpäivänä koko ajasta on ollut pilvistä.

    Auringonpaistetta ja kuivaa tuulta, välillä lämmintä, välillä kylmää tuulta, on riittänyt. Maa on pölissyt raivaamassaollessani ja istutuksilla, joita itselläni takana pari viikkoa. Auringonsuojakertoimena kasvoille ja niskalle käytän 50+ herkän ihon aurinkovoidetta, koska palan muutoin ja liika aurinko ei ole terveellistä kellekään.  Kertoimista ja hatun ynnä pitkähihaisten vaatteiden käytöstä huolimatta, on poskipäät, nenänvarsi ja käsivarret meinanneet palaa. Voidetta lisäilen päivän mittaan usein. Hain apteekista uuden aurinkovoiteen, jossa sekä kemiallinen, että fyysinen suoja, jospa loppuisi naamanpunoitus.

    Helatorstaina kuurotteli hiukan, samoin lauantaina illalla. Se oli ihanaa! Vettä saisi sataa enemmän ja useampana päivänä, rauhalliseen tahtiin. Tuo on yhtä tuskaa vaikka aamulla joutaa töihin 5-6 aikaan, niin on kuivaa ja pölyä riittää. Taimia kastelen hyvin hakiessa ja isutettaessa mutta soisin niille vielä vettä taivaalta juurtumisen onnistumiseksi. Savikoissa mättähät ovat kivikovia, niihin ei sitten saa mitään laitettua. Perjantaina aamupäivällä ne olivat jopa hieman pehmenneitä, niin jotta sai pottiputken läpi. Savikkojen aukkopaikkoihin tulee sitten sitä luontaista monimuotoa jatkossa.  Mutta muutoin, ihan hirveän raskas kevät ilmojen puolesta!

    Ei sovi suomalaiselle naiselle kuiva tuuli ja aurinkoiset työkelit. En ole edes koskaan pitänyt auringonpaisteesta. Minä olen se, joka toivon kahdelle kesälomaviikollenikin sadetta ja kylmää; jotta saa nukkua ja levätä kunnolla! =D

    MIISU4F MIISU4F

    Minulle ei tule Metsälehteä mutta aloittajan toteamaan ja muuhunkin voin kuitenkin sanoa sanasen pitkästä aikaa. Aloitin metsurinurani vuonna 2005 valmistuttuani kolmivuotisesta metsäalan perustutkinnosta. 2005 keväällä kylvin harjoittelussa äestysjälkeen mäntyä.

    Keväällä 2006 pääsin istuttamaan varsinaisessa työssäni. Silloin vuosina 2006-2009 muistan, jotta istutettiin Etelä-Karjalassa mäntyä äestettyyn vakoon. Kankailla. Näen yhä paljon äestettyjä maita, useimmiten kylvettyjä.

    Sittemmin en muista äestysjälkeen istuttaneeni. Toiset metsurit ovat olleet kylvöhommissa, sen tiedän. Itse olen työskennellyt rehevimmillä alueilla vuosia, kankaista ei ole ihan viime aikojen kokemuksia.  Muokkausta on pyritty siinä kohden kuitenkin minimoimaan, ettei maanpintaa rikkoidu turhaan. Äestysjälkeen kun hyvänä koivun siemenvuonna lappaa siementä rutosti, niin jopa on koivuviidakkoa *polkunaan* raivattavaksi, joka sekin on iso kustannustekijä.  Kunttaa ei ole tarvis rikkoa yhtään enempää  kuin istutuslaikun verran.

    Istutuskoneen käytöstä on taidettu yhtiössämme luopua, koska kuviot on pienialaisia. Koska istutuskone käy vain parhaille maille, niin vähäksi jää sen osuus. Kuulen kyllä myös paljon  väitteitä, että koneistutus on taloudellista ja jälki parempaa kuin miestyönä.  Toki, kun se muokkaa samalla, istutus tapahtuu aina tuoreeseen mättääseen ja palstalle menosta jää yksi mieskäynti välistä pois. Istutuskone tiivistää vain toiselta puolen, eikä se tunnista, jos siinä on juuri, kivi tms alla, niin silloin taimi kyllä jää viipottamaan. Kasetinlataukseenkin  tarvitsee  ukon hypätä puikoista pois ja niitä taimiakin pitää erotella kasettiin. Nopeampaa koneistutus ei ole. Säästö tullee juuri sitä, että muokkaus tapahtuu samalla.

    Metsänhoidossa ei ole yhtä ainoaa totuutta. On valittavana eri tavoista uudistaa kullekin maapohjalle ja metsätyypille sopivin. Usein valitaan  kustannustehokkain menetelmä. Istuttajaa on moneen lähtöön. Varhaishoitoon  mennessä ei voi useinkaan enää erottaa, onko joku kohde kone-vai miestyönä istutettu ja onko asialla ollut peruskoululainen vai ammattilainen. Männyn kylvökohteet erottaa kyllä.. Mutta ei siinäkään, onko asialla ollut muokkaus-ja konekylvö vai muokkaus ja ihmisen äekseen lykkäämä siemen. Luonto korjaa muutamassa vuodessa ihmisten virheitä, tulee luontaista taimikkoa,  tai luonto  pilaa; mm- myyrä, hyönteis, halla.- tms. tuhot. Kova kuivuus istutuskauden aikana tai jälkeen voi myös pilata hyvinkin suoritetun uudistamisketjun.

    Minun puolesta istutuskoneet saa kehittyä ja korvata miestyön vaikka kokonaan mutta niin tuskin tulee tapahtumaan! Johan tästä aiheesta on väännetty 15 vuotta, ainakin  Naismuistin mukaan;  (niin kauan kuin metsäalalla olen ollut)  niin ei ole maastot parantuneet kivikkoisuudesta ym. tänä aikana 🙂 Pottiputkella tapahtuvassa istutuksessa on hauska puoli se, että kuulee muuttolinnut ja näkee kevään ynnä kesän heräämisen, mitä raivaussahatyössä ei kuule ja huomaa.

    (kirj.virheitä korj.)

    MIISU4F MIISU4F
    MIISU4F MIISU4F

    En voi luvata mitään, kun kesälomat sun muut ihan auki vielä. Tuota reissaamista tahtoo nyt olla Teollisuusliitto-hankkeen pohjalta ja muutenkin. Sitten minulla on seurustelukumppani ym. Muutakin ajateltavaa kuin perhe, työ, metsä ja ay 😉

    Seuraan palstaa lähes joka päivä mutta en jaksa kirjautua, kun ei yleensä ole mitään uutta painonarvoista sanottavaa. Lisäksi noi jutut tahtoo mennä joka ketjussa keskinäiseksi kukkoiluksi. Siinä ei yhtä naista tarvita tunkiolla =D

     

     

    MIISU4F MIISU4F

    En juuri pidä saunomisesta ja alkoholia käytän aniharvoin, vain ja ainoastaan hyvässä seurassa- en iloon enkä suruun. Rentoudun SOMEttamalla, katsomalla mm. Wallanderia tai Areenasta Tanskalaista Maajussia, Sohvaperunoita yms 🙂  ja kullan kanssa möllöttäen. Nukkumalla.

    Viime viikonloppuna rentouduin metsäalan edunvalvontakoulutuksessa Rauhalahdessa, ensi viikonloppuna Tampereella työsuojeluasioissa.

    Nukun pitkiä unia; lomautuskaudella jopa 10-12 h. Treenaan mm. kuntosali, uinti, juoksukouluunkin menin, hyvinvointiryhmä, pitkät kävelylenkit, kissat sylissä tai viekussa kotona möllötän, kirjoitan, hoidan vähäisiä AY-hommiani.  Nepsy vertaistuki-ryhmässä olen myös ja autismiliitossa. Työkaudella 8-10 h unet yleensä riittää, lauantaisin sitte pidemmät unet =D

    Työhän itsessään on siunaus myös, vaikka raskasta on, niin sekin rentouttaa mielen, koska tietää palkan tulevan ajallaan ja työstä suoriutuvan. Se on henkisesti rentoa hommaa! Lomautusaikana liika vapaa-aika turhauttaa mutta onhan kissat, perhe, AY, kuntoilu ja se pitkät aamut kullan kanssa 🙂 Pienet ilot. Yksi lapsistani on erityislapsi, joten se sitoo kyllä paljon vielä ja pitkään. Hyvät päivät otan vastaan kiitollisuudella, huonoina muistan, että äitiys ja vanhemmuus on elinikäistä kuitenkin, enkä ole yksin erityisnuoreni kanssa.

    Minulla on yksi parhaista metsäalan työnantajista, joka panostaa työntekijöiden hyvinvointiin arjessa ja pyhässä. Perhe ym- järjestelyt toimii ja kuntoutukset olleet kympin arvoisia, kun meni se minun selkä kaksi ja puoli vuotta sitten. Joustavuus puolin ja toisin. Siksi voin olla hyvillä mielin, oli työkausi tai loma, niin hommat pelää eikä tarvitse töiden takia stressata.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 506)