Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 921 - 930 (kaikkiaan 1,002)
  • puunhalaaja

    Suorittava on varmasti ihan oikeassa sanoessaan hoitotöiden puutteen olevan isompi ongelma. Pari vastaväittettä kuitenkin. Eli ensinnäkin, eihän hoitorästit mitenkään oikeuta hirvivahinkoja. Tuo on samantyyppinen ajatus kuin se, että Suomessa voi hyväksyä tietynlaisen eläinten väärinkohtelun, koska Kiinassa asiat on vielä paskemmin.

    Toisekseen pitää ymmärtää asian inhimillinen ulottuvuus, eli vitutus. Yksittäinen metsänomistaja tekee kaikkensa saadakseen metsän kasvamaan, mutta hirvet syö taimikot vuosi vuoden jälkeen. Ei tässä tilanteessa lohduta yhtään, että naapurilla on raivaus tekemättä.

    puunhalaaja

    Kiitoksia vastauksista. Halain vaikuttaa mielenkiintoiselta, voisi kokeilla omassa pihassa. Naapuri toivoi kuitenkin maatuvaa ratkaisua, jonka puolesta edellä vahvasti todistettiin.

    Googlettelun perusteella järkevä ratkaisu näyttäisi olevan ostaa sisal-, juutti- tai hamppuköyttä. Tuota ei kuluisi paljon, jos kiinnittää oksasta.

    puunhalaaja

    ”Puun halaaja Luettelosta käy hyvin ilmi miksi ruokinta on hyvin rajoitettua. Eli Varis Naakka ja Harakka, kuuluvat ainakin meidän perheessä ehdottomalle kieltolistalle.”

    Tanelilla on tuossa asiallinen pointti. Koitimme vaikuttaa asiaan ruuan sijoittelulla. PILYn automaatti on rakenteeltaan sellainen, että sieltä on isomman linnun hankala saada mitään. Tikoille rasvankin pystyy sijoittamaan metalliverkkojen taa aika kätevästi. Sellaisissa paikoissa joissa joku ihminen on melkein aina paikalla, voi isompia lintuja vaikka hätistellä pois säännöllisesti.

    Minusta variksia ja naakkoja pitäisi pyytää enemmän. Tilanne on vain ikävän lukkiutunut monella tasolla. Lintujärjestöissä vastustetaan asiaa, koska pelätään homman leviävän hallitsemattomasti. Toisaalta metsästäjäpuolella esiintyy puusilmäistä ajattelua esim. punasotkan suhteen. Pelätään, että jos tämän lajin metsästyksestä luovutaan, sitä ei saada enää uudestaan metsästettäväksi. Huoli tuntuu triviaalilta kun laji hupenee silmissä.

    Ruokinnan hyötyjä ja haittoja pitää kai itse kunkin miettiä tapauskohtaisesti. Uskon jääneeni  voiton puolelle pelkästään tikoille tarjotulla avulla. Jokin maahan tippunut ja siitä harakoille päätynyt talinpala on pienempi ongelma. Tämä varsinkin siksi, että vajaan kilometrin päässä on ja oli satoja litroja viljaa tarjolla peuroille, eli maasta vapaasti kaikkien syötävänä.

    puunhalaaja

    ”Puunhalaaja ei osannut vastata,kysymykseen kuinka metsäluonto selvisi aina 1900-luvun lopulle ilman lahopuuta”

    Yritin tuohon edellä vastata, mutta vastaan vielä selkeäsanaisemmin: Pidän väitettäsi lahopuun määrästä kummallisena ja epätotena.

    puunhalaaja

    Tämä oli eka talvi kun ruokimme omalla mökillä lintuja. Ostin Pirkanmaan lintutieteelliseltä yhdistykseltä 12 litran automaatin. Sen kun täytti piripintaan niin uskalsi olla parikin viikkoa käymättä paikan päällä. Lisäksi erilaisia rasvapötköjä oli paljon roikkumassa. Alkutalvesta kävijöitä oli aika vähän, mutta kevättä kohden vilkastui suuresti. Tammi-maaliskuussa tarkkailu oli satunnaista, huhtikuussa olimmekin kaikki viikonloput paikan päällä. Ruokintapisteellä todennetusti kävi:

    Varis, naakka, harakka, närhi, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, hömötiainen, pyrstötiainen, punatulkku, keltasirkku, puukiipijä, urpainen, vihervarpunen, viherpeippo, peippo, mustarastas, palokärki, harmaapäätikka, pikkutikka, käpytikka ja valkoselkätikka.

    puunhalaaja

    ”Puunhalaaja ja muutkin vastatkaa tyhmälle ihmiselle. Mihin tarvitaan yhä lisääntyvässä määrin lahopuuta?”

    Anneli jo edellä antoi linkkejä. Lähden vastauksessani siitä ymmärtääkseni kiistattomasta asiasta, että metsäluonnossa monet lajit ovat uhanalaisia ja että monen lajin kohdalla hiipumisvauhti tuntuu vain kiihtyvän. Voidaan kuitenkin keskustella siitä, että A) mistä tämä johtuu ja B) onko tällä väliä?

    Minun ymmärryksen mukaan monen lajin kohdalla syy on harjoitettu metsätalous, ennen kaikkea sen laajuus. Keskustelussa joku arveli, että ennen oli metsissä vähemmän lahopuuta. Luulen, että tämä näköharha liittyy samaan ilmiöön jonka havaitsemme vanhoista valokuvista: Asutusten ympärillä oli puut tarkasti käytetty. Oli avointa, oli niittyä ja peltoa. Tämän seurauksena luonto oli asutuksen lähellä huomattavasti monimuotoisempaa kuin nyt. Nostankin hattua jokaiselle joka pistää sahan soimaan ja raivaa niittyä ja hakamaata pihan lähettyville.

    Ennen laajaa metsätieverkostoa ja tehokkaita koneita vanhoja metsiä oli (syrjemmässä) enemmän kuin nyt. Mikäli tämä kuulostaa piipertäjien höpötykseltä, niin ehkä toisenlaisena lähteenä voisi käyttää esim. eräkirjallisuutta? Olen sitä jonkin verran lueskellut, A.E Järvistä ja vastaavia. Ei haettu selkosilta viimeisiä lahopuita mummoille ainakaan noissa kirjoissa.

    Lahopuu itsessään on arvokasta sen vuoksi, että se elättää tietynlaisia ötököitä ja sitä myöten ovat osa isompia ketjuja. Toisaalta siitä ehkä höpötetään paljon myös sen vuoksi, että se on ollut eräänlainen indikaattori? Mitä enemmän lahopuuta, sen todennäköisemmin metsässä on ollut muitakin sellaisia piirteitä, jotka ovat tehneet siitä arvokkaan monimuotoisuuden kannalta.

    Vastaukseni jälkimmäiseen kysymykseen, eli onko biodiversiteetin rikkaudella merkitystä, vastaan näin. Suomalaisessa yhteiskunnassa on talonpoikien ja metsänomistajien parissa usein ajateltu niin, että tila pitää jättää paremmassa kunnossa perillisille kuin missä sen itse sai, tai ei ainakaan pidä päästää huonompaan kuntoon. Ajattelen luonnon monimuotoisuudesta samalla tavalla, sen ylläpitäminen on arvo itsessään. Minä haluaisin, että myös tulevat sukupolvet voisivat kuulla hömötiaisen haikean huudon, että he voisivat kuulla helmipöllön puputusta.

    Metsiä hoidetaan ja suojellaan ristiriitaisten tavoitteiden kiirastulessa. Toiset toimijat painottavat ympäristönäkökulmia, toiset talousnäkökulmia. Luonnon monimuotoisuus ei ole ainoa metsiin liittyvä arvo, kuten jokainen varmasti tajuaa. Itse ainakin näen talousmetsissä paljon erilaisia arvoja. Yhtä metsäkappaletta olin lapsena mukana kulottamassa. Sen jälkeen siellä torjuttiin heinää, kirottiin hirviä, sitten raivattiin taimikoita ja lopuksi olin mukana kiskomassa massaa ajourien varteen. Nyt siellä on hehtaaritolkulla viivasuoria osin karsittujakin mäntyjä sopivassa taajuudessa, muutama kuusi siellä täällä seassa, odottamassa moton tekemää harvennusta. Kiva on käyskennellä mäntyjen lomassa nauttimassa vaivannäön tuloksista, alue tuottaa niin hyvin kuin vain mahdollista ja isäni jättää perässä tuleville alueen vähintään yhtä hyvässä hoidossa kuin mitä se oli ennen. Monenlaisia arvoja siis tuossa metsässä, mutta ei juuri luontoarvoja.

    Hyvät rahat olen kiikuttanut Tampereen luontokauppaan ja ostanut sieltä pöntön poikineen. Niitä on sitten kannettu tuollekin alueelle, sekä mm. viereiselle alueelle, jossa on vanhempaa sekametsää, myös lahoavaa haapaa paikoittain. Metsänomistajan silmää miellyttävällä alueella pöntöt on paljon useammin tyhjinä kuin siellä sekametsän puolella. Mistä päästään loopilla takaisin alkuun: Ei se ole maailmanloppu, että Suomessa harjoitetaan metsätaloutta, tehdään päätehakkuita ja kasvatetaan uutta metsää. Ongelma on se, jos ja kun tämän seurauksena metsäluonnon monimuotoisuus tuhoutuu. Miten järjestää toiminta niin, että myös vanhat metsät ja niiden  lajit säilyvät?

     

    puunhalaaja

    Puuki, eikös tuo raportti ole juuri samoilla linjoilla kanssasi tuosta joustavuudesta kaistan leveyden suhteen?

    puunhalaaja

    Uudehkolla mielenkiintoinen kirjoitus. Itse arvelen kehityksen menevän näin: tulee lisää tehtaita, puun käyttö lisääntyy entisestään. Samaan aikaan yhä suurempi joukko kaupunkilaisia omistajia ei myy puuta. Ratkaisuksi aletaan vaatimaan pinta-alaveroa tai rangaistusmaksuja niille, jotka ei myy puuta. Vaatimukset eivät mene läpi, yhteiskunta on muuttunut niin paljon.

    Jotain pitää keksiä, joten kovalla tohinalla pannaan jk-tutkimusprojektit päälle. Lisäksi palkataan pari mainostoimistoa kehittämään kampanja, jolla jk-hakkuut saadaan myytyä ekologisena & isänmaallisena ratkaisuna. Ja niin lähtee puu liikkeelle kaupunkilaistenkin metsästä. Metsäherrat pyyhkivät otsaa helpotuksesta, eipä tarvinnut nostaa puun hintaa!

    puunhalaaja

    Tähän raporttiin voi suhtautua ihan rauhallisesti. Siinä on lähteet eri väitteille. Raportti käydään erilaisissa tahoissa tarkkaan läpi. Jos raportissa on virheitä tai väärintulkintoja, ne ammutaan varmasti alas.

    En usko virheitä juuri löytyvän. Keskustelua syntyy siitä, että millaisia toimenpiteitä kannattaa tehdä. Diagrammi osoittaa, että 30 metrin kaista tuo 80 % hyödyn. Sama diagrammi osoittaa toisaalta sen, että 15 metrin kaista tuo kuitenkin jo 60 % hyödyn.

    Laskemista vaatii vaikka sekin, että paljonko kustannuksia tuo maalahopuiden siirtely. Ajatuksenahan säästöpuiden keskittäminen ja päätehakkuun lahopuiden kippaaminen näiden alle kuulostaa tolkulliselta.

    Mitä kustannustehokkaammin monimuotoisuutta edistetään, sen parempi.

    puunhalaaja

    Metsähallituksen herralla oli ihan tolkulliset kommentit tuossa videossa.

     

Esillä 10 vastausta, 921 - 930 (kaikkiaan 1,002)