Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,541 - 1,550 (kaikkiaan 1,550)
  • Scientist Scientist

    Päästöt/km2 riippuvat paljolti asukastiheydestä/km2 ja elintasosta. Suomi näyttää olevan suurinpiirtein samalla tasolla kuin Norja.

    Scientist Scientist

    Ulkomaista työvoimaa näyttää olevan nykyisin melkoisesti myös Suomen metsissä. Kävin juuri kävelyllä  lähimetsässä ja siellä touhusi kolme virolaista raivaussahan kanssa. Olivat UPM:n töissä harentamassa kunnan omistamaa metsää. Ilmeisesti tekevät urakkatyötä kun näin pyhänäkin ovat metsässä.

    UPM näyttää hoitavan metsiään siten, että käydään vain kerran raivaussahalla läpi noin  5 vuoden iässä.

    Scientist Scientist

    Korjaus edelliseen, vuosiluvun piti olla 2025.

    Scientist Scientist

    Kv. vertailussa ollaan hyviksiä mm. sen tähden, että Suomen hiilidioksidinielu on edelleen maailman suurimpia ja paljon parempi kuin EU:n keskiarvo. Myöskin parempi kuin Venäjällä tai Kanadassa. Tietääkseni on puhuttu 80 milj. m3 hakkuumääristä v. 2015. Kaikki suunnitellut tehtaat tuskin toteutuvat ja joitakin saatetaan sulkea. Nyt eletään korkeasuhdanteen huippua. Luken mukaan suurin kestävä hakkuumäärä lähivuosina on 84 milj m3 puuta.

    Edellä on keskusteltu väestömääristä ja elintasosta. Voisi yksinkertaistaen todeta, että voisimme pitää nykyistä kulutustaso, jos meitä olisi noin 3,5 miljardia. Toinen vaihtoehto on elintason laskeminen sellaiseksi, että CO2 päästöt ovat vain puolet nykyisestä (eipä taida saada kannatusta poliitikoilta, vaikka merkitsisi vain 1970-luvun elintasoa. Tämä karkea yleistys perustuu siihen, että ilmaan leviävästä hiilidioksidista vain puolet sitoutuu metsiin, maahan ja meriin.

    Scientist Scientist

    Edellä tuli laitettua vähän epätarkkaa ja vanhaakin tilasta muistista.

    Tässä vielä YK:n tilastoista (Total Emissions with LULUCF) vertailua , joissa on otettu huomioon metsä hiilinielut. Tilastossa on verrattu ko. maan CO2 ekv. päästöjen muutosta vuosina (1990-2016). Suomi näyttää hoitaneen osuutensa kohtuullisen hyvin, toiseksi parhaiten kun poissuljetaan entisen Neuvostoliiton maat . Toiseksi parhaiten myös Pohjoismaista. Viimeiset luvut koskevat v. 2016 tilannetta.

    Liettua -72%                          USA +5%

    Ruotsi -72                               Japani +3%

    Ukraina -63%                        Itävalta +13%

    Venäjä -48 %                          Kanada +26%

    Suomi -45%                            Uusiseelanti +54%

    Norja -30%                             Turkki +135 %

    Tanska -24%

    Saksa -27%

    Scientist Scientist

    Suomessa asuntojen lämmitys ja se, että meillä on melko paljon energiasyöppöä teollisuutta lisäävät henkilöä kohti laskettuja päästöjä. Samoin pitkät etäisyydet.

    Päästöjä ei kuitenkaan pitäisi laskea pelkästään per henkilö vaan huomioida myös hiilen sitominen yms. Ilmaston kannalta on periaatteessa sama kuinka suuri ihmismäärä kunkin maan päästöt aiheuttaa. Suomen metsät ovat sitoneet noin 1/3 osan Suomen CO2-päästöistä ja lisääntyneistä hakkuista huolimatta ainakin 20% CO2-päästöistä. Esim Saksan metsät eivät sido juuri mitään maan päästöistä, Venäjän metsät noin 10%, Kanadan ja USA:n metsät ovat enemmänkin CO2-päästölähde tällä hetkellä (suuret metsäpalot ja hyönteistuhot, vanha metsärakenne jne).

    Scientist Scientist

    Niin linkki taas unohtui, tässä alkuperäinen lähde:

    https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_01_03_metsat.html

     

    Scientist Scientist

    Olisiko viimeisen VMI:n tuloksiin myös se, että mittaustapaa (nyt pysyvät kiinteät koealat) muutettiin. Onko uusi ja vanha mittaustapa (satunnaisotanta ?) kalibroitu keskenään ? Luulisin, että todennäköisesti on ainakin jollain tavoin.

    Scientist Scientist

    Niin unohtui laittaa kirjoitukseen tämä linkki:

    http://cfs.nrcan.gc.ca/pubwarehouse/pdfs/27501.pdf

    Uudempiakin varmaan löytyy, tilanne näyttää edelleenkin olevan tämä, jopa pahempi.

    Scientist Scientist

    Tutkimus pätee melko huonosti Suomen oloihin, koska täällähän havumetsät ovat olleet viime vuosisatoina vallitsevia. Myös tutkijat toteavat että mallinnukseen liittyy melkoisia epävarmuuksia. Parametreja pikkuisen muuttamalla saataisiin helposti kovin erilainen tulos.

    Jos jotain Suomeen sovellettavaa löytyisi, niin suotavaa tämän mukaan olisivat harvat vanerikoivikot. Silloin talvinen albedo olisi mahdollisimman suuri. Myös metsien harvennus olisi hyvä, mutta silloin taas ne sitoisivat vähemmän hiiltä per pinta-ala.

Esillä 10 vastausta, 1,541 - 1,550 (kaikkiaan 1,550)