Oksakiehkura

Laskin sivuoksia peräti 15 kappaletta. Latvakasvain on kehittynyt normaalisti noin 40 sentin pituiseksi. Johtuneeko sivuoksain paljous viimekesän ennätysluokan lämpösummasta, vai onkohan maaperässä ravintoaineissa epäsuhtia. Maapohja on ojituksella kuivattu n 40 senttinen turvekerros, jossa kasvoi ennen hieskoivikko. Myös sivuoksien kiehkuroissa oli liikaa oksia, jos tavallisena oksamääränä pidetään 5 kappaletta.

Kommentit (4)

  1. A.Jalkanen

    Ainakin neulasten määrä määräytyy edellisenä kesänä silmuun varastoituvien neulasaiheiden pohjalta. Ehkä sama koskee myös sivuoksien määrää. Jos ongelma jatkuu, voi teettää neulasanalyysin kevättalvella kerätyistä neulasista.

  2. Kun metsämyyrä syö latvasilmuja silmujen määrä voi sitten olla yhden kesän jälkeen olla kymmeniä. Kuvassa näkyy alhaalla poikaoksa, joten siellä on ollut häiriö. Tosin hyvin on selvinnyt latvan menetyksestä ja latva löytynyt. Arvelisin, että tämän vuoden sivuoksien määrä tulee metsämyyrän syönnin aiheuttamasta pensastumisesta ja sen seurauksena valtavasta neulasmäärän kasvusta eli taimella on ollut rahkeita tehdä tänä keväänä 15 sivuoksaa.

  3. Voi olla myös perinnöllinen ominaisuus. Jotkut männyt tekevät vuodesta toiseen paljon sivuoksia.

  4. Tsernobyl lannoitusta tuo outo kuusi ehkäpä saanut mutaation

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat