Pöheiköstä kasvatusmetsäksi

Tämä paikka oli täysin 20 vuotta luonnontilassa ja sitten on raivaussahalla puuhailtu ja harvennettu keppipöheikköä metsän näköiseksi. Työtä riittää että koivuille saa tilaa. Kuusia ei saisi puunostajan mukaan jättää alispuiksi, mutta sääli sahailla niitä kaikkia pois, kun kasvavat näin hyvin. Jonkinlainen sekametsä vois olla tavoitteena.

Kommentit (14)

 1. Panu

  Kannattaa vaihtaa ostajaa, hyvännäköistä kuusta on.

 2. Varjoinen kuva näyttää rauduksilta, toinen hieksiä jotka voivat olla jo mustatyvisiä. Se ratkaisee jo jotain.
  Joka tapauksessa harvennettavahan tuo olisi ja laatu edellä. Kyllä kuuset alispuinakin pärjää mutta latva on oltava vapaa.

 3. Kuvien perusteella kommentointi on aina vähän riskaapelia, mutta jos tumma kuva on ”ennen” ja toinen ”jälkeen”, olisin tehnyt toisin ja olen omassa metsässä tehnytkin. Koivut pois ja kuitupinoon (heti harvennustuloa) ja noin hyvä kuusikko kasvatukseen muutamilla täydentävillä rauduksilla. Muutaman vuoden päästä kuusikko komeasti ensiharvennusiässä ja tuottamassa tuplasti koivua arvokkaampaa tukkia. Todistusaineistoa löytyy omista ostometsistä.

 4. Ei voi noin laatu huonontua harvennuksessa?! Sekametsänä kasvattaisin jos on laatua ja raudusta riittävästi.

 5. Kiitti kommenteista. Tämä homma on kesken eli työtä riittää, kun oikeilta töiltä ehtii joskus taas mehtään. Eli ei ole ennen ja jälkeen-kuvat vaan samalta alueelta pari kuvaa. Nyt ollaan tilanteessa käynnistä raivaussaha ja ala sahata. Hyviä pointteja: kuuset on jo niin isoja paikka paikoin että antaa niiden kasvaa. Varmasti kasvavat ja nopeasti, maaperä on oikeasti hyvä. Koivuja pois ja varsinkin hies pois jos ja kun sitä löytää. Jonkinlainen sekametsä siitä tulee. Hommaa on tosi paljon, mutta täytyy löytää tunteja jostain tekemiseen.

 6. Aloittaja (teräketju A) on nopea oppimaan – yhteenveto oikea: aina kuin elinvoimaisia kuusia tarjolla, niitä suosien täystiheä metsä tavoitteena. Pieni takamatka kuusilla korjautuu lopussa huomattavasti paremmalla hinnalla, kun taas koivukuidun ja koivutukin välinen hintaero pienin.

 7. Metsäkupsa

  Parisataa parasta koivua jättäisin hehtaarille kasvamaan kuusikon päälle. Kuvan kaltaisissa tapauksissa olen aina kuusien ehdoilla toiminut. Kokemuksesta voin sanoa, että vapautetut kuuset kasvavat julmetun rivakasti rehevällä maapohjalla.

 8. Gla

  Hyvän näköinen kohde. Koivujen tukkiprosentti jää usein vaatimattomaksi, mutta koivut muokkaa maaperää kuntoon. Siinä on kuusten hyvä kasvaa, kunhan kosteutta kuivinakin kesinä riittää.

  Koivujen harvennusta kasvun edetessä, lopulta koivut lähes kokonaan pois ja kuuset kohti päätehakkuuta. Muista tehdä koivuista jo harvennusvaiheessa tekopökkelöitä hömötiaiselle muille niistä kiinnostuneille.

 9. Hyvin olet hoitanut. Anna mennä sekametsänä. Kyllä ne kuuset siellä hyvin mahtuu olla kun annat vain niille tilaa.

 10. Visakallo

  Itse olen viime aikoina muuttanut ajatteluani näissä kuvan esittämissä kohteissa. Ennen minäkin vähensin koivuja reippaasti kuusten hyväksi, mutta nyt teenkin toisinpäin, eli koivu onkin se ykköspuu, ja kuuset harvennan niin vähiin, että nekin ehtivät kasvaa tukin mittoihin koivikon päätehakkuuseen mennessä. Koivujakin harvennetaan reilusti, kuten koivunkasvatuksessa normaalistikin tehdään. Lopuksi päätehakkuussa kaikki pois kerralla. Nyt kun on ehtinyt riittävästi nähdä kuusituhoja Suomessa ja Baltiassa, ja saanut tietoa Saksan ja sen naapurimaiden kuusikkotuhoista, ajatukseni kuusenkasvatuksesta ovat muuttuneet. Tulevia puumarkkinoita emme pysty varmuudella ennustamaan, mutta ainakin nyt koivun tulevaisuus Suomessa näyttää aika hyvältä.

 11. Gla

  Harva koivikko kuusten päällä ehkä suojaa paahteelta ja vähentää kirjanpainajariskiä?

 12. Ei kai kuvan tilanteessa saa mitenkään niin käymään että kuuset tulisivat tukinmittaan samaan aikaan koivujen kanssa. Onhan nuo koivut niin paljon etukasvuisia. Tai sitten pitää kuuset kaataa aika nuorena tai koivuja lykätä.

 13. Visakallo

  Kuvan koivujen päätehakkuu on 15-20 vuoden kuluttua, niin eiköhän noista kuusistakin siinä ajassa jo tukkipuita tule, jos nyt ei yli motin puita kuitenkaan. Jotta näin kävisi, pitää tietysti harventaa riittävästi koivuja sekä kuusiakin.

 14. Tuollainen on ainut kohde mistä suostuisin jatkuvankasvatuksen kohteen tekemään! Eli tässä vaiheessa koivuja sen verran pois, että kuuselle tulee valoa ja on tilaa kasvaa, seuraavan harvennuksen yhteydessä kaikki isot koivut pois.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat