Saha ja kirves

Ennen moottorisaha-aikaa, ja aina 60- luvulle asti oli ilmeisesti nämä niitä tukinteon työvälineitä.

Minulle nämä työkalut tuli vastaan kun järjesteltiin entisen kotipaikan kalustovajaa järjestykseen. Varsinkin saha on herättänyt ihmetystä miten käytännöllinen työkalu se on aikoinaan ollut.

Poikasena sahasta on jäänyt muistikuva kun sillä sahasivat jäitä kesäaikaiseen maidon jäädytykseen. ps. Jätkällä voisi olla myös tästä tietoa.

Kommentit (4)

 1. Juu. Tällaiset on minulla käytössä edelleen, paitsi että tukin sahaan kyllä poikki kaarisahalla. Onnistuu siis vanhalta naisihmiseltäkin. Kyllä vanhat hyvät työvälineet on edelleen käyttökelpoisia. Niillä rakennettiin aikoinaan hirsitalotkin. Tuollaista kirvestä käytän edelleen halkomiseen, sen hamaraan voi napauttaa lekalla jos voimat ei riitä tarpeeksi kovaan iskun.

 2. metsä-masa

  Voi olla, että nämäkin työvälineet on olleet hirsirakennustyömailla, koska ukkini on myös ollut hirsirakentaja, ja on rakentanut sota-ajan jälkeen kunnalle kouluja ja osuuskaupalle kauppahuoneita ym. Monta työvaihetta rakentamiseen on sisältynyt kun aloituksessa on ollut vain suurikasa tukkeja.

  Työkaluista on pidetty hyvin huolta, koska viimeisen käytön jälkeen terät on tervattu, ilmeisesti ruostumisen estämiseksi.

 3. A.Jalkanen

  Vanhempikin koppelo voi hankkia akkusahan, helpottuu se tukkien pätkiminen…

 4. metsä-masa

  Kovaa raatamista on ollut metsätyömiehen rahan hankkiminen 50-60 luvulla näillä käsityökaluilla. 10-20 runkoa päivässä on ollut pitkän päivän tulos. Silloin ei vielä tainnut olla toimeentuloturvaa ja työttömyyskassoja ?

  Voi vain kuvitella mikä työasento on ollut kun on luonut lumet ja alkanut kaatamaan tukkirunkoa. Ilmeisesti jo viisi kymppinen oli jo vanha ja jäsenet oli jo loppuun kuluneita.

  Osalla metsätyömiehistä alkoi kehittyä ajatus tutkia koulutus- ja muita työmahdollisuuksia muualta, koska ainainen kastuminen ja kylmettyminen kävisi terveyden päälle. Metsään jäi vain ne supermiehet.

  Ei se metsätyö ollut helppoa moottorisahakauden alussakaan, mutta koneen kanssa työ oli mielekkäämpää ja tuottoisempaa. ” Ei koneita turhaan kehitetty vaan todelliseen tarpeeseen !

Tekniikka Tekniikka

Blogit ja Kolumnit

Kuvat