Tästä metsää

Mitä kannattaisi tehdä?
Voiko tänne päästää moton vai kannattaako laittaa hankintana?
Energiapuuksi tai raivurilla vaan maahan?
Pari hehtaaria Varsinais-Suomessa.

Kommentit (9)

 1. Gla

  Ennakkoraivaus ja sitten arvioimaan jäävää puustoa uudestaan. Vaikutelma muuttuu aivan toisenlaiseksi kuin nyt. Motolla ei ole mitään tekemistä tuossa kohteessa.

 2. Ennakkoraivaus, kevyt harvennus valtapuiden hyväksi, seuraava harvennus edellisestä 5-7v. Koivujen merkki kiinnostaa ja latausten kunto. Liiallisella harvennuksella menee lopullisesti piloille.

 3. No, se nyt sitten riippuu tietysti rahantarpeesta, kotitarvepolttopuun tarpeesta ja oman ajan hinnasta. Jos yrittää katsoa, mitä edelleen kasvatettavaa tuolla on, niin noin 10 cm paksuista kuusta on jonkin verran ja sen hyväksi voi yrittää tehdä varovaisia hoitotoimenpiteitä (poistaa koivua), jos niitten latvukset ovat kunnossa ja jos metsässä ei ole lahoa. Lahonäkökulmasta voi käydä sahailemassa pikkukuusia nurin ja katsoa niitten kuntoa, siitä saa osviittaa isompienkin kuntoon, vaikka toki alle jääneet ovat myös sairaampia.

  Jos kuusien latvukset eivät ole enää kunnossa, niin sittenhän tuo on teknisesti koivikko. Jos näin, niin sitten pysyy tuolta poissa 15 vuotta eikä tee mitään. Lopputulos on se, että koivut kasvavat päätehakkuukokoon, alikasvoskuusesta saa kuitua (ehkä joistain tukinkin) ja raivaussahatöiltä toivottavasti välttyy, koska jo selvästi menossa oleva luonnonpoistuma on tehnyt tehtävänsä eli tappanut pienimmät.

 4. Itse tekisin ennakkoraivauksen ja sen jälkeen katsoisin latvukset onko niissä vielä kasvupotentiaalia. Ihan niin kuin edellä moni muukin on todennut. Sen jälkeen moto metsään ja harvennus normaalisti. Jos kuuset ovat kasvuvoimansa menettänyt niin sitten harvennus koivua ja mäntyä suosien.

 5. metsä-masa

  Edellä on tullutkin hyvin esille työjärjestys kuviolle. Minusta näyttää, ettei ennakkoraivauksen jälkeen ole välitöntä muuta ainespuu harvennustarvetta, muutama vuosi silmällä pitoa ja jatkotoimet sitten.

 6. Kiitoksia vastauksista.
  Aikaa kyllä löytynee, eikä akuuttia rahan tarvetta ole. Joten raivurilla kaikki alle kuitupuun maahan ja sitten katse uusin silmin. Polttopuuta en tästä itselleni tee, mutta löytyyköhän tee-se-itse miehiä joille voisi antaa/kaupata/viedä rankana?
  Kakkoskuvassa näkyvät vierekkäiset koivut. Mitä näille kannattaisi tehdä?

 7. Anna kasvaa noin koska jos kaadat toisen se toinenkin lahoaa tai kaatuu ennenpitkää. Kyllä tuo symbioosi on pieni murhe. Koivuhan siellä kuitenkin näyttää valtapuu olevan ja helpoin ja nopein kasvattaa päätehakkuuseen.

 8. Hyvä risusavotta kohde, jos vain tekijä löytyy. Latvusten kunto ratkaisee sopivimman käsittelyn. Siksi olisi hyvä, jos näihin kuviin tulisi otoksia myös latvuksista .

 9. Laitan lisäkuvia kun käyn palstalla. Lehti taitaa ehtiä maahan sitä ennen?

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut