Kommentit (17)

  1. Panu

    Voisi ensiharventaa nyt.

  2. Tuossa männikössä on ollut ihan mukava kasvu, mutta ei olisi yhtään liikaa hätäilyä, vaikka siihen tekisi harvennuksen. Elävä latvus on jo supistunut liikaakin ja vihreää on aika vähän. Kuolleet oksat karsiutuvat paremmin harvennuksen jälkeen ja on mahdollista, että tyvitukeistakin tulee ihan kelvollisia. Varmaan kohdissa, joissa runkoluku on 2300, on järeyskehitys ollut heikompaa.

  3. metsä-masa

    Hyvä kohde, harvennuksen aika on tullut, poistettavia runkoja alta- ja päältäpäin. Päältäpäin lähinnä niitä, joista ei tule tukkia seuraavassakaan harvennuksessa.

    Harvennuksen voimakkuus hyvän metsänhoidon suosituksen yläkäyrän tuntumaan !

  4. Kyllähän nuo yläkäyrän tuntumassa olevat harvennukset tahtovat helposti jäädä liian tiukaksi. Onhan toki tuossa kasvava maapohja joten ravinteita piisaa. Tahtoo vain olla että käyrän yläpään harvennukset saa kohta tehdä uudestaan eikä sitä tukkikertymää meinaa syntyä. Hyvin usein tahtoo vain olla että latvus niissä supistuu jo liiaksi ja hidastaa kasvua jatkossa.
    Itse tekisin ihan normi harvennuksen ja antaisin latvukselle tilaa ja puulle kasvun mahdollisuutta.

  5. metsä-masa

    Tapauskohtaisesti oikea huomio metsuri motokuskilta !

    Kyllä MT:n männikkö jaksaa kasvaa. MT:n kasvupaikalla on mahdollista harventaa jopa kaksi kertaa ennen päätehakkuuta. Kuvion sijainti vaikuttaa männikön jatkokehitykseen, vaaran paikkoja on tuulet ja lumitalvet.

    Männikön ensiharvennuksen aikaan juuristo on pienellä alalla, ja pallomainen, eikä kestä sateisia myrskytuulia. Lievempi ensiharvennus voi pelastaa vielä kuvion vajaatuottoisuuden huonon tuurin sattuessa.

  6. Kaippa tuosta tuhannen voi pois tipauttaa ainakin paikoitellen näyttää siltä. Eka kuva kyllä aika vähän harvennustarpeinen mutta ilmeisesti kyllä tarve on. 50m3 pois ja taas kasvaa.

  7. metsä-masa

    Poistuma-arvio on tosiaan jeessin arvioima 50 m3 / ha !

  8. Tasainen ja hyvä kasvu, ei suuria eroja puiden kasvussa. Keskipituus lienee yli 10m. Lisäksi suoria eikä latvanvaihtoja tyvitukin matkalla ja hirviltä säästyneet. Hennot oksat selittynee 2000 tiheydellä.
    Toivottavasti pintalaa enemmän kuin pienaukon verran.
    Mallitaimikko.

  9. Varovainen ensiharvennus mielellään jo vaikka ensiviikolla. N. vuoden sissään kuitenkin ettei latvukset supistu liiaksi . Eikä liian harvaksi.

  10. Gla

    Ei kai tuossa muuta erityistä riskiä harvennuksen suhteen ole kuin lumituhot (riippuu missä ollaan) eli en mitään varovaista harvennusta alkaisi tehdä vaan ihan normaalia. Laadun suhteen on jo tehty se mikä tehtävissä on, nyt pitää saada rungot järeytymään. Toivottavasti jatkossa alikasvostakin säästetään ja muutama sekapuu jää harvennuksessa pystyyn. Mutta kyllä tuollainen kohde minullekin kelpaisi.

  11. Poistuma-arvio 50m3 lienee alakanttiin. Jos nuo puustotiedot heittää laskuriin, keskimääräinen läpimitta 14,5cm (kuvassa 16cm) pituus tuollaisilla männyillä on ainakin 12m. Runkoja 2000
    Ja 900 runkoa pois, niin 80m3 lähtee?

  12. metsä-masa

    Poistuma kertyy käytännössä välipuista, lisäksi lisävaltapuita ja jokunen kuitulaatuinen susipuu. Poistettavien runkojen keskipituus on hieman lyhempää, joka vaikuttaa poistuman kertymään !

  13. Metsä-masa erittäin oikeassa. Kyllä tuolla kuvissakin näkee mitä sieltä pitää poistaa.

  14. Eiköhän se ennen kevättä ole harvennettu. Jos kelit ja muut muuttuvat tekijät sen sallii.

    Kyseessä on sama kuvio jolta laitoin kuvan kolme vuotta sitten.

    https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/17-vuotias-mannykko/

  15. Visakallo

    Minun ei ainakaan tarvitse vaihtaa mielipidettäni kolmen vuoden takaisesta. Miten lie muilla?

  16. Kyllä hoidettu metsä hyvällä maapohjalla kasvaa mahtavasti! Hieno metsä, 25-vuotiaana taas ihan erinäköinen ja paljon jo tukkirunkoja. Ihan saa aina hämmästellä kuinka metsä nopeasti ensiharvennuksen jälkeen muuttuu.

  17. Paljonko pituutta? Ihan vaan mielenkiinnosta on itellä juuri saman ikäistä eli 2000 istutettua n.4ha.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat