Älypuhelin kukistamaan juurikääpää

Uudessa menetelmässä torjunta-aineella peitetyt kannot kuvataan älypuhelimella ja kuvat siirretään pilvipalvelimeen, jossa analysoidaan torjunta-aineen peittävyys.

Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus (Luke) kehittelevät kustannustehokasta menetelmää juurikäävän torjunnan omavalvontaan.

Mänty- ja kuusimetsissä tuhoa aiheuttavaa juurikääpää torjuntaan kantokäsittelyllä, jossa kannon pinta käsitellään hakkuun yhteydessä joko urea- ja tai harmaaorvakkavalmisteella. Korjuuyrittäjien on seurattava kantokäsittelyn onnistumista omavalvonnalla. Nyt kehitteillä on menetelmä, jossa omavalvontaan valjastetaan niin älypuhelimet kuin pilvipalvelimetkin.

”Uudessa menetelmässä torjunta-aineella peitetyt kannot kuvataan älypuhelimella ja kuvat siirretään pilvipalvelimeen, jossa kuvasta analysoidaan torjunta-aineen peittävyys”, selvittää projektipäällikkö Jorma Vierula Suomen metsäkeskuksesta.

Viisi puunkorjuuyritystä kokeilee menetelmää alkavan syksyn aikana.

Tautipesäkkeitä motitetaan

Luke on selvittänyt, miten tyvitervastautipesäkkeiden leviämistä nuorissa männiköissä voitaisiin rajoittaa. Maastokokeissa on testattu menetelmää, jossa tautipesäkkeet saarretaan käsittelemällä ympärillä olevat terveiden mäntyjen kannot harmaaorvakkasienellä, joka kilpailee juurikäävän kanssa.

Lisäksi juurikäävän leviämistä saartorenkaan sisällä pyritään hidastamaan levittämällä sairaisiin kantoihin virusta, joka vähentää juurikäävän kasvua.

”Alustavien tulosten perusteella harmaaorvakka näytti levinneen suurimpaan osaan käsiteltyjen puiden juurista. Tautipesäkkeen saartaminen rajoitti juurikäävän juuristolevintää. Menetelmä sopii käytettäväksi erityisesti nuorten, alle 15-vuotiaiden, mäntyjen taimikoissa”, kertoo tutkimusprofessori Jarkko Hantula Luonnonvarakeskuksesta.

Sen sijaan viruksen tartuttaminen juurikääpään ei alustavien tulosten perusteella näytä toimineen odotetusti.

Juurikäävän torjunnan kehitystyötä on tehty maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa kehittämishankkeessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat