Ammattikoneiden kysyntä kiihdyttää klapikonekauppaa

Klapikoneiden valmistajilla ja maahantuojilla ei juuri ole tarjota apua pikaiseen tarpeeseen. Uutta konetta tilaavat saavat odottaa jopa ensi kevään klapisesongin ohi.

Klapikonemarkkina käy kuumana. Hakkipilkkeen myyntipäällikkö Veijo Kontron mukaan kysyntä painottuu yhä enemmän ammattitason koneisiin. (Kuva:Sami Karppinen)
Klapikonemarkkina käy kuumana. Hakkipilkkeen myyntipäällikkö Veijo Kontron mukaan kysyntä painottuu yhä enemmän ammattitason koneisiin. (Kuva:Sami Karppinen)

Tunnetut syyt sekä vauhdittavat että rasittavat klapikoneiden kauppaa. Venäjän hyökkäyksestä alkanut vimmattu energian hinnan nousu ja omavaraisuuden tavoittelu ovat tehneet polttopuusta ja sen valmistamiseen tarvittavista koneista kysyttyjä.

Erityisesti vauhdissa on ammattikäyttöön tarkoitettujen koneiden kysyntä, mikä kasvattaa konevalmistajien liikevaihtoa.

”Myyntiin toimitettujen koneiden määrä ei juuri ole muuttunut, mutta kysyntä painottuu yhä vahvemmin ammattikäyttöön meneviin koneisiin”, sanoo Hakki Pilkkeen myyntipäällikkö Veijo Kontro.

Hakki Pilkkeen suosituin malli on Falcon 37, jota myydään erityisesti pohjoismaihin. Keski-Eurooppaan viedään isompia koneita. Hakki Pilke kuten muutkin suomalaisvalmistajat hallitsevat myös Euroopan markkinoita.

”Vientiin menee noin 80 prosenttia valmistamistamme koneista.”

Kontron mukaan uutta konetta mielivät voivat löytää hakemansa jälleenmyyjien ennakkoon tilaamista koneista. Uusien toimitusajat ovat noin puolitoista vuotta.

”Uskon, että markkinoiden hyvä veto jatkuu. Varsinkin ammattikoneet ovat kovassa käytössä. Niiden kuoletusaika on 3–4 vuotta.”

Hän epäilee, että moni yrittäjä on käyttänyt vanhoja koneitaan suunniteltua pidempään. Viime vuosien aikana komponenttipula on rajoittanut koneiden valmistusta, joten uusien koneiden kysyntä jatkuu vahvana.

Slovenialaistulokas luottaa markkinoiden imuun

Hankalasti äännettävä slovenialaishaastaja Krpan on päässyt nauttimaan klapikonemarkkinoiden hyvästä imusta.

”Sen voi lausua krapan”, neuvoo koneita maahantuovan euralaisen I. Heinilä Oy:n toimitusjohtaja Markus Heinilä.

Slovenialainen Krpan pyrkii Suomen klapikonemarkkinoille. Yhtiö valmistaa myös muita metsään tarkoitettuja laitteita kuten metsäperävaunuja ja vinssejä. (Kuva: Sami Karppinen)

Krpanin koneet ovat selvästi ammattikäyttöön tarkoitettuja klapintuotantolaitoksia, mistä kertoo myös lippulaivamallin hinta 25 000 euroa (sisältää alv:n).

Heinilän mukaan Krpaneita on myyty kymmenkunta. Kesäkuussa tulevasta seuraavasta toimituserästä vain yksi kone on enää myymättä.

Krpan on 1970-luvulla perustettu perheyritys. Klapikoneiden ohella se tunnetaan maailman suurimpana traktorivinssien valmistajana, vuosittain yhtiö tuottaa noin 8 000 vinssiä.

”Olemme yllättäen saaneet niitä myytyä myös Suomeen. Moni haluaa korjata tuulenkaatoja ja siemenpuita ja silloin vinssiä tarvitaan. Uusien vinssien myyjiä ei Suomessa ole monia”, Heinilä sanoo.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat