Anaika Wood painui tappiolle

Liiketulos ennallaan poikkeuspitkästä tilikaudesta huolimatta, nettotulos sukelsi.

Anaika Woodin varsinaisen toiminnan kannattavuutta mittaava liiketulos kasvoi viime tilikaudella niukasti sadalla tuhannella eurolla 2,97 miljoonaan euroon.

Rahoituskulut ja satunnaiserät sisältävä viimeisen rivin nettotulos sen sijaan romahti 2,43 miljoonalla ja painui 1,53 miljoonaa euroa miinukselle, kun aiemmin nettulos oli 0,9 miljoonaa positiivinen.

Konsernin liikevaihto oli 105,1 miljoonaa euroa.

Tulosluvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia aiempaan, sillä tilivuosi muutettiin päättymään kesäkuun lopussa ja tilikausi oli poikkeuksellisesti 18 kuukauden mittainen.

Toimitusjohtaja Markku Maukosen mukaan nettotulosta painoivat investointiseisokit, rahoituksen uudelleenjärjestelyt ja kertaluontoiset kustannukset.

”Tilikauden aikana saatiin päätökseen mittavat investoinnit Soinlahden sahan modernisoimiseksi. Kokonaisinvestoinnit viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana ovat noin 10,7 miljoonaa euroa.”

Yhtiön rahoitusasema parani heikosta tyydyttävän rajamaille. Omavaraisuusaste nousi 5,9 prosentista 25,5 prosenttiin, mikä sahayhtiöiden vertailussa on alempaa keskitasoa. Tilikauden lopussa korollista velkaa oli 15,5 miljoonaa euroa.

Maukosen mukaan markkinanäkymät ovat kesän jälkeen kääntyneet positiivisiksi, sillä koronaelvytys on kääntänyt rakentamisen kasvuun monissa maissa ja kuluttajilla on aikaa remontoimiseen.

”Odotamme liikevaihdon kasvavan alkaneella tilikaudella, mikäli markkinoilla ei tapahdu mitään todella yllättävää.”

Anaika Wood toimii Pohjois-Karjalassa Lieksassa ja Kiihtelysvaarassa, ja Ylä-Savossa Iisalmen Soinlahdessa ja Toivakassa. Yritys valmistaa sahatavaraa, höylätavaraa ja liimapuuta. Havutukin käyttö on noin puoli miljoonaa kuutiometriä, josta 70 prosenttia kuusta ja 30 prosenttia mäntyä.

Anaikan omistajat ovat toimitusjohtaja Markku Maukosen lisäksi Mikko ja Hannu Maukonen sekä sijoitusyhtiö Canelco Capital Oy.

Puukauppa Puukauppa