Eduskunta hyväksyi metsätietolain muutoksen

Lakia muutetaan niin, että käytännössä esimerkiksi metsävaratiedot ovat kenen tahansa saatavilla.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen metsätietojärjestelmää koskevasta lainmuutoksesta viime torstaina. Lakia muutetaan niin, että julkisten ympäristötiedoiksi katsottavien Suomen metsäkeskuksen metsätietojärjestelmän tietojen luovuttaminen on mahdollista ilman nykyisiä tietojenluovutusmenettelyjä.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vastedes metsävaratiedot ovat kenen tahansa saatavilla. Uusi säännös ei kuitenkaan koske maanomistajien nimen, osoitteen, muiden yhteystietojen eikä henkilötunnuksen luovuttamista. Niiden luovuttamista rajoittaisivat myös jatkossa henkilötietojen suojaa koskevat säännökset.

Lisäksi metsävaratietojen virheettömyyttä koskevaa säännöstä muutettaisiin siten, että Metsäkeskus voisi vastaanottaa kenen tahansa toimittamia metsävaratietoja.

Myös Metsäkeskuksen oikeus saada tietoja Verohallinnolta laajenee. Jatkossa Metsäkeskus saisi eräitä tietoja metsänomistajista, kuolinpesistä, kiinteistön hallintaoikeuden haltijoista, verotusyhtymästä sekä puolisoiden yhteisomistuksesta. Tiedot ovat tarpeen Metsäkeskuksen julkisten hallintotehtävien hoitamisessa.

Eduskunta hyväksyi myös lakiin liittyvän lausuman, jonka mukaan maa- ja metsätalousvaliokunnalle toimitetaan vuoden 2020 loppuun mennessä selvitys nyt säädettävän lainsäädännön vaikutuksista.

Kommentit (1)

  1. Tosi hyvä juttu 👍🌲

Metsänomistus Metsänomistus