Ennätysmäärä uusiutuvaa sähköä

Sähkön hinta nousi viime vuonna 40 prosenttia.

Viime vuonna Suomen 67 terawattitunnin sähköntuotannosta jo lähes puolet eli 32 terwattituntia tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä. Valtaosa uusiutuvasta sähköstä syntyy vesivoimalla. Puusähkön osuus oli 37 prosenttia.

Tuulivoimalat tekivät myös viime vuonna tuotantoennätyksen. Niiden osuus uusiutuvasta sähköntuotannosta nousi 19 prosenttiin.

Viime vuonna nähtiin isoja nousuja myös sähkö- ja päästöoikeuksien markkinoilla, kertoi Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi tänään Uusiutuvan energian ajankohtaispäivässä.

Sähkön markkinahinta kallistui 40 prosenttia 33 eurosta 47 euroon megawattitunnilta. Päästöoikeuden hinta puolestaan yli kaksinkertaistui.

Nurmen mukaan muutosten takana on uusi ilmastopolitiikka, mutta syitä on myös muita.

”Oma osuutensa hintojen nousussa on ollut polttoaineiden hintojen nousulla, voimalaitosrakentamisen viivästymisillä ja teollisen toimeliaisuuden lisääntymisellä.”

Poikkeuksellisen kuivalla kesällä oli iso vaikutus.

”Sen vuoksi Norjan mittavat vesivoimavarastot hupenivat ja pohjoismaisella markkinalla sähköä tuotettiin runsaasti polttamalla. Tämä kasvatti päästöoikeuksien kysyntää, joka puolestaan nosti sähkön hintaa”, sanoi Nurmi.

Maailman sähköstä neljännes uusiutuvilla

Maailmanlaajuisesti sähköntuotantoa hallitsevat edelleen fossiiliset polttoaineet. Uusiutuvan sähkön osuus oli vuona 2017 vasta 23,5 prosenttia. Ylivoimaisesti eniten uusiutuvaa sähköä tuotetaan vesivoimalla.

”Auringosta puhutaan paljon, mutta sen osuus maailman sähköntuotannosta oli vain yksi prosentti”, kertoi teollisuusneuvos Pekka Grönlund työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat