EU ottaa aikalisän, sota lykkää metsäaloitteita

Esimerkiksi ennallistamislainsäädännön on kerrottu jo viivästyvän, maa- ja metsätalousministeriöstä todetaan.

Ukrainan sota vaikuttaa myös EU:n lukuisiin metsäaloitteisiin. Parhaillaan työn alla on muun muassa metsästrategia, biodiversiteettistrategia, uusiutuvan energian direktiivi, ennallistamislainsäädäntö ja taksonomia.

”Tuntuu, että monissa asioissa tullaan ottamaan aikalisää”, metsä- ja bioenergiayksikön tuore päällikkö Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Esimerkiksi ennallistamislainsäädännön osalta on komissiosta jo tullut viestiä, että sodan seurauksena asian eteneminen viivästyy. Säädäntö julkaistaneen aikaisintaan kesä-heinäkuussa. Sodan takia uudelleen joudutaan pohtimaan myös esimerkiksi biomassan käytön säätelyä, ministeriöstä arvioidaan.

Kotimaisen puun käyttö lisääntyy pysyvästi

Sota vaikuttaa metsäalaan myös Suomessa. Puun tuonnin loppuminen tarkoittaa, että kotimaisen puun käyttö tulee lisääntymään.

”En usko, että tullaan enää palaamaan siihen tilanteeseen, jossa helmikuun alussa oltiin. Kotimaisen puun käytön kasvu tulee olemaan pysyvää”, Järvinen arvioi.

Pulma onkin siinä, miten lisääntyvä puun käyttö ja toisaalta lisääntyvä metsien käytön sääntely sovitetaan yhteen. Yksi asia on kuitenkin selvä: metsistä kannattaa pitää huolta.

”Taimikonhoitoa kannattaa edelleen tehdä.”

Kommentit (2)

  1. Panu

    Viivästyminen on hyvä alku, peruminen olisi kuitenkin paras vaihtoehto.

  2. ”Viivästyminen” ei ole mikään ratkaisu perusteettomien viher-päätösten kumoamiseksi. Koko asia täystyisi pyyhkiä roskakoriin, ja aloittaa uusi realismiin perustuva tasapuolinen valmistelu.

Metsänhoito Metsänhoito