Hakkarainen: Perhemetsätalous on biotalouden selkäranka

Vain sitä kehittämällä Suomi voi saavuttaa tavoitteensa biotalouden kehityksessä ja ilmastopolitiikassa, MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen arvioi.

Perhemetsätalous on biotalouden selkäranka ja vain sitä kehittämällä Suomi voi saavuttaa tavoitteensa biotalouden kehityksessä ja ilmastopolitiikassa, MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen arvioi.

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva metsälahjavähennys on yksi askel tässä kehityksessä.

”Julkisessa keskustelussa metsälahjavähennystä ja metsävähennystä on kuitenkin kyseenalaistettu, koska ’se ankkuroi metsät sukuun’. Mutta juuri tämä ylisukupolvinen huolehtiminen metsistä ja metsäomaisuudesta mahdollistaa sen, että metsätaloudessa toteutuvat käytännössä kestävyyden eri ulottuvuudet: taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen”, Hakkarainen korosti tänään Studia Generalia -esitelmässään Joensuun yliopistolla.

Hakkaraisen mukaan perhemetsätaloudessa omistajien tavoitteet vaihtelevat tuotosta suojeluun.

”Tämä varmistaa kestävyyden. Se mistä pienmetsänomistusta on arvosteltu, on sen ehdoton etu. Metsätalous ei ole vain puuntuotantoa”, Hakkarainen totesi.

Perinteisen omistuksen rinnalle ovat nousseet yhteismetsät ja erilaiset yhtiömuotoiset omistukset. Näiden kehittäminen tulee mahdollistaa eri omistusmuotojen tasapuolisella verotuksella, Hakkarainen tähdensi.

Metsänomistus Metsänomistus