Hirvituhot ennallaan Ruotsissa, eikä merkkejä paremmasta näy

Viime vuonna hirvieläimet vahingoittivat 11 prosenttia nuorista männyistä, Skogsstyrelsenin inventoinnista selviää.

Hirvet ovat vahingoittaneet joka kymmenettä nuorta mäntyä ruotsalaismetsissä, sikäläisen metsäkeskuksen eli Skogsstyrelsenin selvitys osoittaa. Tarkkaan ottaen nuorista männyistä 11 prosenttia oli vahingoittunut viime vuoden aikana, se on tuntuvasti enemmän kuin kansallinen tavoite, jonka mukaan vahingot eivät saisi ylittää viittä prosenttia.

Vahinkojen määrä on vuodesta 2016 lähtien pyörinyt 10 prosentin tuntumassa. Viime vuoteen verrattuna nousua kertyi prosenttiyksikön verran, toisaalta ollaan pari prosenttiyksikköä matalammalla kuin huippuvuonna 2019. Mitään viitteitä tilanteen kehittymisestä parempaan suuntaan ei näy, Skogsstyrelsenistä todetaan.

”Hirvikanta on pienentynyt ja metsänomistajat ovat panostaneet entistä enemmän mäntyyn. On ikävää, että siitä huolimatta parannusta ei näy”, Skogsstyrelsenin riista-asiantuntija Ebba Henning Planck sanoo tiedotteessa.

Hirvivahinkoja on Ruotsissa inventoitu nykyisellä laajuudella vuodesta 2016. Skogsstyrelsenin parin vuoden takaisen arvion mukaan hirvien syönnistä aiheutuva kasvun vähentyminen tarkoittaa runsaan seitsemän miljardin kruunun (noin 600 miljoonan euron) menetyksiä kansantaloudelle.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat