HS: Metsätiedot eheinä julkiseen rekisteriin

”Metsätietolain muutoksessa tavoitteena pitää olla mahdollisimman suuri julkisuus, Helsingin Sanomat vaatii pääkirjoituksessaan.

Metsätietolain muutoksessa tavoitteena pitää olla mahdollisimman suuri julkisuus, vaatii Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan. Metsätietojärjestelmästä annettua lakia uudistetaan parhaillaan, mutta hanke on osoittautunut hankalaksi.

”Metsäntutkimuslaitos on avannut metsävaratiedot kaikkien halukkaiden tutkittaviksi. Tarkkoja tietoja yksityismetsien puuston laadusta, määrästä, hakkuumahdollisuuksista ja kasvusta saa nykyisin metsäkeskuksesta vain metsänomistajan luvalla, ja pyyntö on perusteltava.”

”Tämä muuttuisi. Päämäärä olisi, että lupaa ei tarvittaisi, vaan tietojen julkisuus olisi sääntö. EU-komission mielestä metsät ovat ympäristö- ja luonnonvaroja, jotka pitäisi olla julkisessa rekisterissä.”

”MTK ja osa metsänomistajista vastustavat. Perusteluna on, että näin päästään kurkkimaan taloudellisia yksityisasioita. Samalla tietysti portinvartijoiden rooli heikkenisi, kun metsäteollisuus voisi helpommin asioida tarkkojen tietojen pohjalta metsänomistajien kanssa suoraan ja tehdä tarjouksia puun hankinnasta.”

”Metsätietolain muutoksessa tavoitteena pitää olla mahdollisimman suuri julkisuus – vaikka se joistakin tuntuisi urkkimiselta – ja tietojen hyödyntämisen helppous. Kielloilla omistajat käytännössä määrittelisivät, kuinka eheän rekisterin julkisella rahalla jo kerätystä tiedosta ­viranomainen voi tehdä”, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut