Hyvää pöhinää Ruotsin klapikonemarkkinoilla

Yli puolet Ruotsissa myytävistä klapikoneista valmistetaan Suomessa. Juuri nyt kauppa käy hyvin ja enteet ovat lupaavat.

Henri Nurminen uskoo, että Japa yltää klapikonemyynnissä lähivuosina taas lähelle tuhannen koneen vuosimyyntiä.
Henri Nurminen uskoo, että Japa yltää klapikonemyynnissä lähivuosina taas lähelle tuhannen koneen vuosimyyntiä.

Klapikoneiden valmistajilla on pitkästä aikaa syytä hymyyn. Kauppa näyttää viriävän monen vaimean vuoden jälkeen. Kiintoisaa on, että hyviä enteitä on nähty miltei kaikilla tärkeillä markkina-alueilla.

”Ensimmäiset oireet kaupan piristymisestä nähtiin Ison Britannian markkinoilla. Viime ja tänä vuonna kysyntä on virinnyt myös Pohjoismaissa”, kertoo Japa-klapikoneita valmistavan Laitilan rautarakenne Oy:n toimitusjohtaja Henri Nurminen.

Hänen mukaansa Ruotsissa klapikoneiden kysyntä kasvaa tänä vuonna yli kymmenellä prosentilla. Se on hyvä alku, mutta ei ihan ensi hätään peitä sitä, että myyntimäärät sukelsivat todella syvälle.

”Tosin huonojen vuosien aikana myynti putosi yli tuhannesta koneesta vuodessa viime vuoden noin 400 koneen tasolle. Uskon, että lähivuosina ylletään lähelle tuhannen koneen myyntiä.”

Klapilanssin teollinen internet

Tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan viettävä Japa esitteli Elmia Wood -messuilla kolme uutuusmallia. Niistä kevyin, Japa 315 on varustettu omalla moottorilla ja laitetta voi hinata henkilöauton vetämänä. Se korvaa suosikkimalli Japa 305:n

Järeämmät uutuusmallit Japa 395 ja Japa 405 ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja malleja. Isompi 405 malli on varustettu eri paksuisista pölkyistä tasakokoista pilkettä tekevällä Perfect Split -halkomaterällä.

Pilkontaroskat erotellaan valmiista klapeista jo koneella. Roskat kerätään omaan laatikkoon, jota pilkontakenttä kuten myös klapit jäävät puhtaaksi.

Uutta on sekin, että uudenajan klapikone toimii tietokoneohjasteisesti ja on yhdistetty valmistajan tietojärjestelmään omalla sim-kortilla.

”Kone pystyy muun muassa laskemaan, kuinka monta kuutiota pilkettä on valmistunut. Häiriötilanteissa pystymme tehtaalta käsin ottamaan yhteyden koneeseen ja voimme katsoa, mikä on vialla”, Nurminen sanoo.

Viime vuosina isot, ammattikäyttöön tehdyt klapikoneet ovat lisänneet suosiotaan. Isäntälinjan koneiden kysyntä on hiipunut niin meillä kuin Ruotsissakin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat