Ilmakuvaukset taas käyntiin, tavoitteena kuvata lähes 130 000 neliökilometriä

Tällä kaudella pyritään kuvaamaan myös viime vuonna kuvaamatta jääneet alueet.

Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on käynnistynyt. Kuvaukset alkavat Etelä-Suomesta, muun muassa Kotkasta ja Inkoosta. Alkavan kauden aikana on tarkoitus kuvata yhteensä 128 000 neliökilometriä, Maanmittauslaitokselta kerrotaan.

Ilmakuvausta varten maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi. Kaikki kuvauspaikat ja tarkempaa tietoa kuvausten etenemisen löytyy Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Ilmakuvauksen lisäksi tehdään laserkeilauksia. Tavoitteena on keilata yhteensä 62 000 neliökilometriä.

Viime kesänä kuvauksissa ja keilauksissa oli vaikeuksia sääolosuhteiden ja lentokonerikkojen takia.

”Viime vuonna kuvaamatta ja keilaamatta jääneet alueet kuvataan ja keilataan tänä vuonna”, sanoo Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Juha Kareinen tiedotteessa.

Kuvat löytyvät Karttapaikasta

Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi, ja koko aineisto on käytettävissä loppuvuoteen mennessä. Aineistoja voi katsella Karttapaikka-palvelussa, josta voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.

Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes. Työ etenee kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Uudet ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja niitä suunnitellaan parhaillaan.

Kuvausta ja keilausta rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat