Ilmastonmuutos uhkaa myös varpuspöllöä

Sateiset syksyt uhkaavat pilaannuttaa varpuspöllöjen ruokavarastot.

Uuden tutkimusartikkelin mukaan ilmastonmuutos saattaa pilaannuttaa varpuspöllöjen talven varalle keräämiä ruokavarastoja ja siten lisätä niiden kuolleisuutta.

Turun yliopiston ekologit osoittavat, että varpuspöllöjen pönttöihin ja koloihin talven varalle keräämät ruokavarastot pilaantuvat kahdesta syystä: runsaiden syyssateiden seurauksena ja jos varaston kerääminen on aloitettu aikaisin.

Varpuspöllö saalistaa pääasiassa pikkunisäkkäitä, erityisesti myyriä, mutta käyttää korvaavana ravintona pikkulintuja. Varpuspöllöt aloittavat talvivarastoinnin yleensä silloin, kun lämpötila laskee nollan alapuolelle lokakuun lopulta alkaen. Ne keräävät suuria, usein kymmenien saaliiden varastoja tikankoloihin ja pönttöihin.

Professori Erkki Korpimäen mukaan varastot ovat varpuspöllöille tärkeitä, koska myyrät ovat talvella suojassa lumen alla ja pikkulintuja on maastossa vähän.

”Varastointikäyttäytyminen on altis ilmastonmuutokselle, koska syksyn ja talven säät vaikuttavat varastojen säilymiseen ja käytettävyyteen. Monilla pohjoisilla alueilla syksyt ovat lämmenneet ja talvet ovat tulleet leudoiksi ja sateisiksi. Ennusteet osoittavat, että ilmastonmuutos tulee todennäköisesti jatkumaan samaan suuntaan, ja talvet tulevat suuresti lyhenemään.”

Tutkimuksen mukaan varpuspöllöjen aikaisin kerätyt ruokavarastot pilaantuvat sitä todennäköisemmin, mitä enemmän lokakuun puolivälin ja joulukuun puolivälin aikana on sadepäiviä.

Varpuspöllöt saattavat kyetä osittain sopeutumaan ilmastonmuutokseen viivyttämällä ruokavarastojen keruun aloittamista, mutta todennäköisemmin ne kärsivät lämpenevän ilmaston aiheuttamista muutoksista.

Kommentit (1)

  1. Ilmastonmuutos on tietysti ikävä asia ja lääpäti lää, mutta olisiko kuitenkin mahdollisesti niin, että jos talvet ovat leudompia ja vähälumisempia, niin myyrät eivät jää piiloon hangen alle ja talvivarastojen tarvekin vähenee? Eli siis heikentääkö vai kohentaako ilmastonmuutos varpuspöllön elämää, vai oliko tämä nyt taas yksi yritys tuoda ihmisille lisää ilmastosyyllisyyttä, kun suloisia pikkupöllöjä erään oudosti rajatun tutkimuksen mukaan kuolisi nälkään?

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat