Ilmastotavoitteet pitkälti metsien ja viljelymaiden varassa

Luonnon hiilinielujen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa nousi esille Helsingin yliopiston järjestämässä seminaarissa.

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ei riitä, jos haluamme rajoittaa ilmastonmuutoksen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti alle kahteen asteeseen. Hiilidioksidia pitää sen lisäksi saada pois ilmakehästä, linjaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski.

Liski puhui Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen eilen torstaina järjestämässä seminaarissa. Hänen mukaansa tällä hetkellä ainoa keino saada hiilidioksidia pois ilmakehästä on vahvistaa sen sitoutumista metsiin ja viljelymaihin.

”Kehittyivätpä teknologiat miten tahansa, ilman luonnon hiilinieluja tavoitteisiin on vaikea päästä”, Liski arvioi.

Helsingin yliopiston professori Markku Kulmala totesi seminaarissa, että aikaa saada hiilinielut päästöjä suuremmiksi on korkeintaan 30 vuotta. Hiilinielujen mittaaminen edellyttää hänen mukaansa puolueettomia ja tiedepohjaisia menetelmiä sekä kansainvälistä yhteistyötä.

Myös seminaarissa puhunut St1:n pääomistaja Mika Anttonen korosti, että ilmastonmuutoksen torjunta on kansainvälinen kysymys. Hänen mielestään ilmastotavoitteita asetettaessa tulisi nykyistä enemmän miettiä sitä, että ne ovat toteutettavissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat