Ilveskanta viime vuoden tasolla

Useamman vuoden jatkunut ilvesten määrän lasku näyttäisi pysähtyneen.

Ilveskannan vuonna 2014 alkanut lasku näyttäisi pysähtyneen. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan yli vuoden ikäisiä ilveksiä on tällä hetkellä 1 845–1 955, mikä on suunnilleen saman verran kuin viime vuonna.

Kahdella Suomen riistakeskuksen alueista ilveskanta kuitenkin pieneni: Oulun poronhoitoalueen ulkopuolisessa osassa ja Kaakkois-Suomessa. Etelä-Hämeessä ja Etelä-Savossa pentueiden määrä sen sijaan hieman kasvoi.

Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden syyskuun ja helmikuun välisenä aikana tallentamien pentuehavaintojen ja lumijälkilaskentojen pohjalta tehtyyn arvioon erillisten pentueiden määrästä. Arviossa ei ole mukana Ahvenanmaan pentuehavaintoja, eikä se sisällä arviota touko-kesäkuussa 2019 syntyneistä pennuista.

Kommentit (1)

  1. Etelässä pitäisi ilveksiä säilyttää , täällä klenkuttaa kolmialkaisia perujoja ja karibuja , metsämiehet eivät enää mahda suurelle kannalle mitään. laumat suurenee vuosivuodelta , jopa 100kpl laumoja tulee laiduntamaan avonaiselle pellolle. Yhä piikkilankoja on maastossa aitana ja maassa lojumassa , kyllä piikkilangat pitäisi velvoittaa poistamaan, peurat sotkeentuvat lankoihin ja riuhtovat raajoista luut ja jänteet paljaiksi. Toinen vakava ajattelemattomuus on metsänhakkuun jäljiltä möyhitään maa kamallaan kuntoon syviä monttuja on piilossa vettä täynnä
    peurat loikkivat mottuihin ja tuiskahatavat turvalleen kivikkoon tai terävän kannon lävistämänä rinnuksen maahan , huutavat kuin henkeä vietäisiin. Verivana jää jälkeen kun peura ontuu metsikköön ja jää makaamaan haavojaannuollen. Ei ollenkaan mukavaa katseltavaa. Aika ajoin kuuluu peuran parkaisu kun jotain luontoon kuulumatonta tulee vastaan joko jalka katkee tai silmän on lävistänyt jokin juuri tai pienen puun puunkanto joka korjuu vaiheessa on katkennut. Ei metsänpohjaa tulisi missään nimessä saattaa tuommoiseen kuntoon ei ihmisetkään voi siellä kulkea vuosi kymmeniin, kun suuret kivetkin on nostettu sesille.
    Maasto on sotatoimen runtelemaa metsikköä. Vaikka on villieläimestä kysymys niin sääliksi käy , ampuisin joka ainoan kärsivän eläimen mutta en edes omista torrakkoa ja mihin tuon määrän elikoita hautaisi , eihän niitä kukaan jaksa syödäkkään.

Luonto Luonto