Istutustyömaita uhkaa työvoimapula

Rajojen sulkemisen vuoksi ulkomaista kausityövoimaa on vähemmän.

Metsäalalla työskentelevien ulkomaisten kausityöntekijöiden määrää ei tilastoida, mutta arviot liikkuvat sadoista noin tuhanteen. Rajojen sulkemisen vuoksi kevään istutustyömaita uhkaa työvoimapula.

Toiminnanjohtaja Kari Immonen Yksityismetsätalouden Työnantajat ry:stä sanoo, että ulkomaisen kausityövoiman ongelma koskettaa erityisesti ulkomaisia metsurityöyrityksiä ja niitä urakanantajia, jotka ovat isossa määrin siirtyneet käyttämään niitä, kuten isot metsäyhtiöt ja Metsähallitus.

”Asiaa ei ratkaista pelkästään kotimaisin päätöksin, vaan myös heidän kotimaansa ovat laittaneet rajat kiinni.”

Kausityövoimaa on ollut myös taimitarhoilla. Suurimman taimiyhtiön Finforelian toimitusjohtaja Timo Salminen uskoo, että taimitoimitukset ja kevään taimitarhakylvöt pystytään hoitamaan, joten virus ei vaikeuta taimitoimituksia ensi vuonnakaan.

”Tarhapuoli ei ole ongelma, vaan että miten saadaan taimet metsässä maahan. Jos ei ole työvoimaa ja taimitoimitukset supistuvat kolmanneksella, niin se tietää tarhoille konkursseja tilanteessa, jossa kustannukset ovat jo sisällä, mutta tuotot jäävät tulematta.”

Salminen peräänkuuluttaa, että istutukset voidaan hoitaa kun oman maan väki tarttuu istutusputkiin. Toukokuussa lomautettuna tai työttömänä on satoja tuhansia, joukossa metsänomistajia, ja opiskelijoiden kesätöitä on peruutettu.

”Jos prosenttikaan siitä määrästä lähtee istutustöihin, niin taimet saadaan maahan.”

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut