Kelirikkoennuste: ”Maantiet pystyttäneen pitämään liikennöitävässä kunnossa”

Sateinen kevät voi heikentää tilannetta merkittävästi, Väylävirastosta kerrotaan.

Tämän kevään kelirikosta tullee tavanomainen, Väylävirasto ennakoi. Tilanne on vaikein Lapissa ja Kaakkois-Suomessa, muualla maassa normaali.

”Näillä näkymin ei ole luvassa viime kevään kaltaista pahaa kelirikkoa vaan maantiet pystyttäneen pitämään liikennöitävässä kunnossa”, selventää Väyläviraston tieliikennejohtaja Pekka Rajala.

Jos keväästä tulee sateinen, tilanne voi heikentyä. Sen sijaan kuiva, aurinkoinen sää ja yöpakkaset pitävät uhkaavan kelirikon kurissa.

Eniten kelirikolle alttiita teitä on Suomen keskiosissa, missä maaperä ja maasto-olosuhteet ovat sen syntymiselle otollisia ja sorateitä on paljon. Sorateillä saattaa myös paikoin esiintyä pintakelirikkoa ennen varsinaiselle runkokelirikolle altista aikaa. Tierungot eivät sula aurinkoisilla ja varjoisilla tieosuuksilla samaan tahtiin.

”Raskaampia kuljetuksia suunniteltaessa kannattaa ajoittaa kuljetukset esimerkiksi aikaiseen aamuun, jolloin vuorokauden lämpötila on alimmillaan ja tien kantavuus suurimmillaan”, Rajala neuvoo.

Kelirikon vuoksi painorajoituksia on viime vuosina asetettu 600–2000 kilometrille. Viime kevät oli hankala, ja rajoituksia oli maanteillä noin 4 100 kilometrillä.

Alueellisesta kelirikkotilanteesta tiedottavat paikalliset ely-keskukset, painorajoitukset löytyvät Liikennetilanne-palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut