Koneyrittäjät: Lakiuudistus vaarantaa biotalouden kuljetukset

Uudistettava tieliikennelaki rajaisi traktorin ja peräkärryn pituuden turhan pieneksi.

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevassa tieliikennelaissa on korjattavaa. Koneyrittäjien liiton mukaan kokonaisuudessaan myönteiseen lakiesitykseen on jäänyt määräys, joka rajaa traktorin ja keskiakseliperäkärryn kokonaispituuden 16,5 metriin. Se on liian vähän, liitto katsoo, enimmäispituudeksi tulisikin sallia 20,75 metriä.

Enimmäispituuden kasvattaminen on tärkeää biotalouden kuljetusten takia, liitto korostaa. Esimerkiksi hakkeen kuljetuksessa traktorikuljetukset ovat hyvä vaihtoehto, mikäli haketus on tehty oloissa, joihin kuorma-autokuljetus ei sovellu. Tällöin vältytään turhalta välivarastoinnilta tai uudelleen lastaukselta ja sen vaatimalta kuormanpurulta.

Kun tavoitellaan joustavia biotalouden kuljetuksia, pituusrajan muutos mahdollistaisi liiton mukaan kuorma-autoissakin käytettävän perävaunukaluston käytön laajasti paitsi maataloudessa myös muussa biotalouden urakoinnissa.

Liitto muistuttaa, että traktori on maastokelpoisuutensa ja laajan lisälaitevalikoimansa ansioista erittäin hyödyllinen ajoneuvo. Sen monikäyttöisyyttä ei pidä vaarantaa lainsäädännön uudistuksilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat