Kuusen siemenpulaan ei luvassa helpotusta

Kevään siemensato on heikko, eikä syksykään tuo täydennystä varastoihin.

Tänä keväänä maahan variseva kuusen siemensato on heikohko koko maassa. Lisäksi Luonnonvarakeskus ennakoi kuusen kukkivan tänä keväänä erittäin heikosti koko maassa, joten huvenneita kuusen siemenvarastoja ei päästä täydentämään syksylläkään.

Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen vuosi, kun kuusi kukkii huonosti Etelä-Suomessa. Niinpä todennäköisyys hyvällä kukinnalle kasvaa, tutkija Tatu Hokkanen Lukesta arvioi.

”Kun vain sääolot loksahtavat kohdalleen, niin sitten voi olla odotettavissa hyväkin sato. Nyt odotetaan jännityksellä, millainen kesästä tulee”, Hokkanen toteaa.

Luontainen uudistaminen vaikeutuu

Myös männyn siemensadot ovat heikentymässä. Tänä keväänä on tosin odotettavissa vielä melko runsas siemensato Etelä-Suomeen ja osaan Keski-Suomea. Pohjoisessa sato jää sen sijaan heikoksi.

Etelässä luontainen uudistaminen on kuitenkin vaikeutumassa, sillä kahden seuraavan kevään siemensatojen ennakoidaan jäävän Etelä-Suomessa tämänkeväistä heikommiksi. Myös Keski-Suomessa ensi kevään sadon ennakoidaan jäävän keskimääräiseksi tai sitä heikommaksi. Sen sijaan Pohjois-Suomeen ennakoidaan tavanomaista runsaampaa siemensatoa.

Tämän kevään männyn emikukintojen odotetaan jäävän vaatimattomaksi. Se tarkoittaa, että keväällä 2020 on odotettavissa heikko männyn siemensato.

Koivuallergikoille tulossa hankala kevät

Koivun hedenorkoja on tänä keväänä enemmän kuin kolmena edellisenä vuotena. Allergikkojen kannattaakin varautua hankalaan siitepölykauteen, Luke kehottaa.

Koivut aloittavat kukinnan yleensä toukokuun alussa. Koivun siitepölyä alkaa levitä maahan kuitenkin jo sitä ennen, yleensä viimeistään huhtikuun puolivälissä, kaukokulkeumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat