Ympäristöjärjestöt: FSC:n on parannettava toimintaansa

Greenpeacen lähtö sertifiointijärjestelmästä kertoo siitä, että sertifioinnilta odotetaan konkreettisia toimia luonnon turvaamiseksi, ympäristöjärjestöt arvioivat.

Alkuviikosta uutisoitiin ympäristöjärjestö Greenpeacen erosta FSC-metsäsertifiointijärjestelmästä. Ero on vakava muistutus siitä, että ympäristöjärjestöjen tuki sertifiointijärjestelmälle edellyttää sertifioinnilta konkreettisia ja todennettavia toimia metsäluonnon ja ihmisten elinolojen turvaamiseksi, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Luonto-Liitto ja BirdLife Suomi toteavat yhteisessä kannanotossaan.

”FSC:n on myös Suomessa vastattava jatkuvasti kiihtyvän metsätalouden aiheuttamiin ongelmiin parantamalla toimintaansa”, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä arvioi.

Höltän mukaan FSC on Suomessa tuonut parannuksia metsätalouden käytäntöihin. Ympäristöjärjestöjen tarkastuksissa on kuitenkin havaittu liian paljon poikkeamia sertifioinnin vaatimuksista.

Kaksi uudistusta työn alla

Vaikka kansainvälinen Greenpeace FSC:stä erosikin, järjestön kansalliset toimistot päättävät itse, jatkavatko ne alueillaan FSC:n jäseninä. Suomen Greenpeace on kertonut jatkavansa toistaiseksi FSC:ssä.

Suomen FSC:ssä on parhaillaan käynnissä kaksi päivitystä: uudistettavana on sekä sertifoitujen metsien hoitovaatimukset määrittelevä FSC-standardi että FSC Mix -merkinnällä myytävissä tuotteissa käytettävää sertifioimatonta materiaaliosuutta säätelevä ns. kontrolloidun puun riskiarvio.

Luonto Luonto

Kuvat