Kysely: Taloudellinen hyöty kirittää metsänomistajia taimikonhoitoon

Taimikonhoitotöitä ei ollut lainkaan markkinoitu kolmasosalle kyselyyn vastanneista.

Metsänomistajat ovat tietoisia taimikonhoidon hyödyistä sekä kertovat hoitavansa taimikoitaan aktiivisesti. Suomen metsäkeskuksen toteuttaman kyselyn mukaan metsänhoidon tarve on metsänomistajille tärkein syy hoitaa taimikoita. Metsänhoitotöihin kannustaa taloudellinen hyöty.

Metsäkeskus toteutti syksyllä 2023 metsänomistajille taimikonhoidosta kyselyn, johon vastasi yli tuhat metsänomistajaa eri puolilta Suomea.

97 prosenttia kyselyyn vastanneista metsänomistajista oli tietoisia omien metsiensä taimikonhoidon tarpeesta ja 84 prosenttia oli toteuttanut tai teettänyt taimikonhoitoa kolmen viime vuoden aikana.

Metsätilan etäisyydellä asuinpaikasta ei ollut vaikutusta. Sen sijaan metsänomistajan korkea ikä laski aktiivisuutta teettää tai tehdä taimikonhoitoa.

Kyselyyn vastanneet metsänomistajat painottivat taloudellisia arvoja selvästi eniten. Metsänomistajista 80 prosenttia piti taloudellisia arvoja tärkeinä tai erittäin tärkeinä.

Kyselystä selvisi myös, että taimikonhoitotöitä ei ollut lainkaan markkinoitu kolmasosalle kyselyyn vastanneista metsänomistajista kolmen viime vuoden aikana. Yleinen viestintä ja henkilökohtaiset yhteydenotot koettiin merkittävimmiksi tavoiksi edistää taimikonhoidon toteutusta.

Hyvää tulosta metsänomistajien aktiivisuudesta ja tietoisuudesta taimikonhoidon hyödyistä selittää osaltaan se, että kyselyyn vastasivat aktiiviset metsänomistajat, jotka ovat kiinnostuneita metsänhoidosta. Metsäkeskuksen metsävaratiedon sekä valtakunnan metsien inventoinnin mukaan kuitenkin noin puolet tarpeellisista taimikonhoitotöistä jää tekemättä.

”Metsänomistajien aktivointi olisi tärkeää taimikonhoitomäärien lisäämisessä”, sanoo metsänhoidon asiantuntija Anu Hilli Suomen metsäkeskuksesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito