Kyselytutkimus: Metsänomistajat kiinnostuneita myymään luonnontuotteita

Luomusertifiointi houkuttaa, kunhan siitä ei tarvitse maksaa.

Neljä viidestä metsänomistajista kerää luonnontuotteita omaan käyttöönsä, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen metsäkeskuksen tuore kyselytutkimus. Lähes 40 prosenttia olisi kiinnostunut tuottamaan myyntiin jokamiehenoikeuden ulkopuolisia tuotteita, kuten pakuria, mahlaa ja kuusenkerkkiä.

Metsien luomukeruualueiden sertifiointi kiinnostaa metsänomistajia, mutta siitä ei haluta aiheutuvan ylimääräistä työtä tai kustannuksia.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin pohjoiskarjalaisten metsänomistajien tavoitteita metsänomistukselle ja näkemyksiä luonnontuotteista, metsien luomukeruualueista ja jokamiehenoikeuksista.

38 prosenttia vastanneista antaisi luvan toiselle osapuolelle kerätä tai tuottaa jokamiehenoikeuden ulkopuolisia tuotteita metsissään.

Vain 14 prosenttia vastanneista myyntiin marjoja ja sieniä ja vain neljä prosenttia tuottaa myyntiin jokamiehenoikeuden ulkopuolisia tuotteita.

Metsien luomukeruualueiden sertifiointiin metsänomistajat suhtautuivat myönteisesti. 45 prosenttia vastaajista oli valmis sertifioimaan metsiään joko kokonaan tai osittain, jos siitä ei koituisi metsänomistajalle vaivaa tai kustannuksia.

Lähes kaikille luomukeruualueiden sertifiointi oli kuitenkin uusi asia, ja he halusivat saada siitä lisätietoa ennen kuin tekevät päätöksiä osallistumisesta omien metsiensä osalta

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat