Lounais-Suomeen muodostunut uusia susilaumoja

Susien yksilömäärä on vähentynyt, Luonnonvarakeskus arvioi.

Susien määrä on laskenut hieman vuoden takaisesta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan susia arvioitiin olevan tämän vuoden maaliskuussa 295 yksilöä, mikä on 15 sutta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muutos mahtuu kuitenkin arvion vaihteluväliin (277–321 90 prosentin todennäköisyydellä).

Luken mukaan yksilömäärän vähentymistä selittää osin keskimääräisen laumakoon pienentyminen. Susien kokonaisyksilömäärään lasketaan lauma- ja parireviireillä asuvat sudet, reviirien ulkopuolella elävät yksilöt sekä puolet rajareviirien yksilöistä.

Susireviirien määrä oli ennallaan (59–64), mutta perhelaumojen määrä nousi kahdella 44 laumaan. Uudet laumat ovat muodostuneet Länsi-Suomeen.

”Lounais-Suomen susikeskittymä on vahva monesta syystä. Vuosien varrella susireviirien koot ovat lounaassa pienentyneet, mikä kertoo siitä, että sudet sopeutuvat pienempään elintilaan, kun ravintoa on hyvin saatavilla. Ravintoa on valkohäntäpeurakannan myötä reilusti, joten siellä sudet tulevat keskenään toimeen ja tuottavat pentuja pienemmilläkin alueilla”, kertoo Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola tiedotteessa.

Luonto Luonto

Kuvat