Luke: Istutuksia ei syytä aloittaa ennen kuin maa on kunnolla sulanut

Taimien varastointitapa vaikuttaa siihen, miten pitkälle istutusta voi lykätä.

Viileä kevät on siirtänyt maanmuokkausten ja istutusten aloitusta. Luonnonvarakeskuksesta (Luke) muistutetaan, että työt kannattaa aloittaa vasta, kun routa on maasta sulanut.

Luken mukaan muokkausten laatu kärsii, jos maa on vielä osittainkin roudassa. Jos taimet istutetaan routaiseen tai kylmään maahan (alle +5 astetta), ne eivät saa riittävästi vettä. Routaiseen maahan istutettaessa vaarana on myös se, ettei taimea saada tiiviisti maahan. Silloin veden otto ja maa-juurikontaktin syntyminen kärsivät.

”Vaikka kevät olisi kuinka myöhässä, istutuksia ei taimien kannalta ole turvallista aloittaa ennen kuin maa on kunnolla sulanut istutussyvyydeltä”, sanoo Luken erikoistutkija Jaana Luoranen.

Varastointi vaikuttaa

Istutusta voi kuitenkin lykätä loppupäästä. Se, miten pitkään työtä voi lykätä, riippuu puulajista sekä taimien varastointi- ja pakkaustavasta.

Ulkona talven olleet ja kasvuun lähteneet kuusen taimet olisi istutettava normaalina keväänä viimeistään kesäkuun toisella viikolla, männyt ja koivut viimeistään jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Jos kasvuun lähteneitä taimia on pakattu umpinaisiin laatikoihin tai muovipusseihin, pakkaukset on avattava välittömästi kuljetuksen päätyttyä.

Pakkasvarastoitujen taimien istutuskautta voi jatkaa pidemmälle kesään. Männyn taimet täytyy ottaa sulamaan viimeistään kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kuuset ja pienet koivun taimet ehtivät vielä kasvaa ja karaistua normaalisti, jos ne otetaan sulamaan viimeistään 20.6.

Sulamisen jälkeen taimilaatikoiden kannet ja reunat poistetaan noin 5–10 senttimetrin korkeudelle saakka ja taimet pidetään varjoisassa paikassa ulkona. Taimia on kasteltava säännöllisesti, käytännössä päivittäin.

Taimien istuttaminen on suhteellisen turvallista vielä kaksi viikkoa pakkasvarastosta ottamisen jälkeen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat