Luke: Puunkäyttöä voidaan lisätä kestävästi

Oikein toteutetut hakkuut lisäävät puuston määrää, kirjoittavat Luonnonvarakeskuksen johtajat Johanna Buchert sekäTaneli Kolström.

Oikein toteutetut hakkuut lisäävät puuston kasvua ja kokonaispuuston määrää, kirjoittavat Luonnonvarakeskuksen tutkimusjohtaja Johanna Buchert sekä asiantuntijapalveluiden johtaja Taneli Kolström Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. Heidän mukaansa metsien käytön kestävyyden arvioinnissa tulee huomioida kaikki kestävyyden osatekijät eikä rajoittua kapea-alaisiin tarkasteluihin.

”Olennaista on tiedostaa, että hiili sitoutuu ilmakehästä puustoon kasvun yhteydessä. Metsien hiilinieluja on mahdollista kasvattaa, ja siihen on kaksi ­keinoa. Näistä mahdollisuudet metsittämiseen ovat meillä pienet, koska Suomi on jo nyt ­Euroopan metsäisin maa.”

”Toinen keino on kasvattaa metsien puuvaroja. Tätä voidaan kiihdyttää hyvällä metsänhoidolla ja suunnitelmallisilla hakkuilla. Oikein toteutetut ­hakkuut lisäävät puuston kasvua ja kokonaispuuston määrää. Etelä-Suomessa nuoren ­30-vuotiaan männikön kasvu – ja hiilen sitoutuminen kasvun yhteydessä – on lähes kaksinkertainen verrattuna 90-vuo­tiaaseen männikköön.”

”Metsien uhanalaisuuskehitys on pysähtynyt, ja olemme hyvällä tiellä muun muassa lahopuuston kehityksen suhteen. Ei ole järkevä tavoitella joka hehtaarille samaa määrää laho­puuta vaan rakentaa lahopuukeskittymiä monimuotoisuuden kannalta hyville paikoille”, Buchert ja Kolström kirjoittavat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito