Luke: Vanhojen DNA-näytteiden perusteella löytyi kolme uutta koirasutta

Uusi menetelmä erottaa koiran ja suden risteymät aiemmin käytettyä menetelmää tarkemmin.

Luonnonvarakeskus (Luke) on käynyt läpi vanhoja susien DNA-näytteitä uudella analyysimenetelmällä, joka tunnistaa koirasudet aiempaa tarkemmin. Aineistosta on tunnistettu kolme uutta koirasusiyksilöä, jotka eivät ole enää elossa.

Vuonna 2021 otettiin käyttöön uusi koirasusipaneeli, joka erottaa koiran ja suden risteymät aiemmin käytettyä mikrosatelliittimenetelmää tarkemmin. Uusi menetelmä on kehitetty kansainvälisenä yhteistyönä, jossa mukana oli Oulun yliopisto.

”Nyt tehdyssä analyysissä löytyi kolme uutta koirasusiyksilöä: kaksi Raaseporista ja yksi Uudestakaupungista. Raaseporin tunnistetuista koirasusista ensimmäinen yksilö oli ehtinyt saada jälkeläisiä suden kanssa ja toinen yksilö oli yksi näistä jälkeläisistä. Yksikään kolmesta koirasudesta ei ole enää elossa”, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen Lukesta.

Jatkossa mahdolliset uudet koirasusiyksilöt pystytään tunnistamaan entistä tarkemmin ja nopeammin, koska kaikki vuosittaiset analyysit tehdään jo uudella menetelmällä.

Suden ja koiran risteymät ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Yhtään puhtaan koiran ja suden jälkeläistä ei analyyseissä löydetty, vaan tunnistettujen koirasusien vanhemmat ovat olleet susi ja koirasusi.

Koirasusi on vieraslajilaissa määritetty haitalliseksi vieraslajiksi. Risteymät on tärkeää tunnistaa susikannan geneettisen puhtauden suojelemiseksi. Luke suosittelee koirasusien poistamista luonnosta, jotta Suomen susikanta säilyisi terveenä ja elinvoimaisena.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat