Luken lausunto: Avohakkuukiellolle ei perusteita

Luonnonvarakeskuksen mukaan avohakkuiden lopettaminen valtion metsissä olisi hyppy tuntemattomaan.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan avohakkuiden täydellinen kieltäminen valtion metsissä ei ole perusteltua. Sen sijaan Luke suosittelee nykyisten metsänkäsittelymenetelmien monipuolistamista.

Luke on antanut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle lausunnon lakialoitteesta avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla. Sen mukaan avohakkuukielto edellyttää siirtymistä sellaisiin metsänkasvatuksen menetelmiin, joiden vaikutuksia ei vielä tunneta.

”Metsien kestävän käytön kannalta jatkuvapeisten kasvatusmenetelmien suurin haaste ja samalla epävarmuus liittyy metsien luontaisesti syntyvän puuston kehitykseen. Vielä ei tiedetä tarpeeksi syntyvän puuston määrästä, puulajirakenteesta ja kasvusta pitkällä aikavälillä”, lausunnossa todetaan.

Luken mukaan tutkimukset osoittavat, että pitkällä aikavälillä puuston hehtaarikohtainen kasvu jää jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa selkeästi alemmaksi kuin jaksollisessa kasvatuksessa. Syynä ovat puuston alhaisempi määrä ja luontaisesti syntyvien taimien hitaampi alkukehitys.

”Pienemmän kasvun ja hiilivaraston vuoksi myös hiilensidonta jää jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa alhaisemmaksi pitkällä aikavälillä.”

Lausunnon mukaan jatkuva kasvatus johtaisi myös puuston kuusettumiseen ja juurikääpätuhojen lisääntymiseen.

Turvemaille jatkuva kasvatus vaikuttaisi Luken mukaan kuitenkin sopivan paremmin kuin kangasmaille.

Kasvatusvaihtoehtojen taloudellista kannattavuutta vertailevien tutkimusten tulokset ovat lausunnon mukaan ristiriitaisia ja perustuvat epävarmoille oletuksille.

Luken lausunnon valmistelivat tutkimusprofessori Jari Hynynen, senior advisor Taneli Kolström, johtava tutkija Mikko Kurttila, tutkija Juha Siitonen, erikoistutkija Hannu Hökkä ja erikoistutkija Hannu Salminen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat