Luonnonperintösäätiölle 11. suojelualue Varsinais-Suomeen

Pentti Linkolalle laajan suojelumuistometsän juuri perustanut säätiö suojeli metsää tällä kertaa Varsinais-Suomessa Marttilassa.

Kaunilanmaa-nimiseen suojelumetsään kuuluu kuusikkoa ja mäntyvaltaista sekametsää. Kuvaaja Mikko Hovila.

Metsiä suojelevan Luonnonperintösäätiön suojelupinta-ala on lisääntynyt kuuden hehtaarin suuruisella metsäpalstalla Marttilassa Turusta koilliseen. Kuusikkoa ja mäntyvaltaista sekapuustoa sisältävä metsä on säätiön 11. suojelualue Varsinais-Suomessa.

Kaunilanmaa-nimisen metsän säätiölle myyneen perikunnan mukaan metsäalue on ollut ainakin 50 vuotta käsittelemättömänä. Tämä on johtanut metsän monipuolistumiseen: alueella on paikoin runsaastikin lahopuuta, konkeloita sekä muurahaispesiä. Lahopuita ja tuulenkaatoja löytyy säätiön mukaan huomattava määrä etenkin suojelumetsän keskellä sijaitsevan soistuvan korpialueen laitamilta.

Kauppahinta yhdeltä lahjoittajalta

Pitkään koskemattomana säilyneessä metsässä on havaittu pesivinä lajeina muun muassa uhanlaistuneet hömö- ja töyhtötiainen. Luonnonperintösäätiö sai suojelualueen ostamiseen tarvitun kauppasumman kokonaisuudessaan nimettömänä pysyvältä lahjoittajalta, joka oli kommentoinut suojeluhaluaan säätiölle sähköpostissa seuraavanlaisesti.

”Metsä ja puut merkitsevät minulle rauhaa, yhteyttä ja maadoittumista. Metsässä koen olevani osa jotain suurempaa. Asiat menevät perspektiiviin, ja on helppo hengittää. Muistan, mikä elämässä on tärkeää ja mistä olen kotoisin. Suojelemalla metsiä säilytämme puiden lisäksi paljon muutakin elämää, kuten lintuja, hyönteisiä, kasveja, sieniä ja marjoja.”

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti metsiä. Säätiö ilmoitti viikko sitten ostaneensa vuonna 2020 kuolleen Linkolan muistolle yli 40 hehtaarin suuruisen suojelumetsän Keski-Suomen Toivakasta.

Luonnonperintösäätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat