Maanomistajajärjestöt: Metsäpolitiikan päätäntävalta pidettävä kansallisella tasolla

Hakkuiden rajoittaminen ei ole ilmastosyistä perusteltua, MTK ja SLC opastavat hallitusneuvottelijoita.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen

Metsäalan toimintaedellytyksiä ei saa heikentää ja metsäsektorin osuus kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, MTK ja SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund) evästävät hallitusneuvottelijoita. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää metsäpolitiikan päätäntävalta kansallisella tasolla, järjestöt linjaavat.

Järjestöt jättivät esityksensä hallitusohjelmaan Säätytalolla keskiviikkona.

Järjestöjen mukaan hakkuiden rajoittaminen ei ole esimerkiksi ilmastonäkökulmasta perusteltua. Sen sijaan kannattaa panostaa eri tavoin metsien kasvun ja terveyden lisäämiseen, lisäksi metsät tulisi nähdä laajasti, ei pelkkänä hiilivarastona.

Järjestöt katsovat, että uusiutuvaan energiaan siirtymistä tulee jatkaa määrätietoisesti. Biopohjaisen uusiutuvan energian merkittävä lisääminen on varmistettava, energiaturpeen hyödyntäminen on tässä tärkeää.

Koska uusiutuva energia tuotetaan pitkälti maaseudulla, tulee energiapolitiikan nauttia maanomistajien luottamusta, järjestöt korostavat. Samoin ilmasto- ja ympäristötoimien tulee kunnioittaa omaisuudensuojaa, perustua sopimiseen ja olla korvattavia.

Lisää aiheesta: Luontojärjestöt vaativat uudelta hallitukselta toimia, 30 prosenttia suojeluun

Lisää aiheesta: Koneyrittäjät odottaa hallitukselta päätöksiä turvetuotannon turvaamiseksi

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut