Metsä Groupin tekoälysovellus tunnistaa hyönteistuhoja, voitti kansainvälisen innovaatiokilpailun

Sovellus tunnistaa esimerkiksi kirjanpainajien aiheuttamia vaurioita ennen kuin ne näkyvät ihmissilmin.

Metsä Groupin ja Collective Crunchin hyönteistuhojen tunnistamiseen kehittämä tekoälysovellus on voittanut  kansainvälisen innovaatiopalkinnon.

Quality Innovation -kilpailussa palkittu sovellus tunnistaa metsien hyönteistuhoja, esimerkiksi kirjanpainajien kuusikoissa aiheuttamia vaurioita, ennen kuin ne näkyvät ihmissilmin.

Sovellus perustuu tekoälyyn, koneoppimiseen ja avoimeen dataan. Tekoälysovellus jakoi ensimmäisen palkinnon lääketieteen alaan kuuluvan teknologiainnovaation kanssa.

”Ilmaston lämpeneminen lisää metsien terveyteen kohdistuvia riskejä. Reaaliaikainen menetelmä hyönteistuhojen tunnistamiseen auttaa meitä säilyttämään metsien terveyden ja hiilinielut muuttuvassa ilmastossa”, Metsä Groupin puunhankinnan ja metsäpalveluiden kehitysjohtaja Olli Leino sanoo.

Metsä Groupin puunhankinnan henkilöstö on käyttänyt sovellusta kesäkuusta 2023. Sovelluksen avulla voidaan sekä paikantaa tuhoja että ajoittaa puukauppaa ja korjuuta niin, että riski tuhojen leviämiselle pienenee.

Sovelluksen riskikohteista tuottama kartta-aineisto näkyy myös Metsä Groupin omistajajäsenten Metsäverkko-mobiilissa.

Quality Innovation Award järjestettiin 17. kerran. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 562 innovaatiota, joista 24 parasta palkittiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat