Metsähallitus ja luontojärjestöt löysivät sovun Kainuussa

Vienan reitin metsien käsittelystä syntyi yhteisymmärrys. Yhteistyön luvataan myös jatkuvan.

Metsähallitus, Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat päässeet yhteisymmärrykseen niin sanotun Vienan reitin metsien käsittelystä Kainuussa. Kyseessä on marraskuussa 2019 alkanut sovittelu Kainuun valtionmaiden metsäkiistojen ratkaisemiseksi.

Vienan reitti on vanha Kainuun ja Vienan Karjalan välinen kulkureitti, jota tiedetään muun muassa Elias Lönnrotin käyttäneen runonkeruumatkoillaan. Reitin ympäristön metsien käsittely on herättänyt keskustelua vuosien ajan.

Tarkastelussa on ollut yli 900 kohdetta, joiden yhteispinta-ala on 6725 hehtaaria. Noin kolmannes tarkastelun piirissä olevasta pinta-alasta on yhdessä päätetty ottaa tarkempaan tarkasteluun.

Tapaamisissa vetäjänä on toiminut ympäristö- ja luonnonvarakiistojen neuvottelevaan ratkaisuun erikoistunut Akordi Oy.

”Keskustelu yksittäisistä kohteista on edennyt rakentavassa hengessä ja ratkaisu Vienan reitin osalta on tästä hyvä esimerkki, mutta kokonaistavoitteiden saavuttaminen, erityisesti suojelutason nostaminen, vaatii vielä paljon lisätyötä”, Greenpeace Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki ja Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä toteavat.

Prosessin aikana on havaittu, että Metsähallituksen alue-ekologisessa verkostossa on tarkentamista ja työtä jatketaan. Lisäksi Metsähallitus lupaa panostaa henkilöstönsä koulutukseen luontokohteiden tunnistamisessa.

”Keskitymme etenkin korpikohteiden parempaan tunnistamiseen sekä myös lajisto-osaamiseen. Käymme myös läpi ohjeidemme päivitystarpeen”, toimitusjohtaja Jussi Kumpula Metsähallitus Metsätalous Oy:stä toteaa.

Osapuolten mukaan nyt syntyneet keskusteluyhteydet ja yhteistyö jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat