Metsäkeskukselta työkalu suojakaistojen rajauksiin, auttaa vähentämään vesistökuormitusta

Työkalu on kaikkien kiinnostuneiden vapaassa käytössä.

Suomen metsäkeskus on julkaissut työkalun, jolla voi leimikon suunnittelun yhteydessä tehdä ehdotuksia erilevyisistä rantametsien suojakaistoista. Paikkatietoon perustuva työkalu auttaa tunnistamaan eroosiolle alttiit kohteet, joilta kiintoainetta irtoaa ja kulkeutuu herkästi vesistöön. Tällaisille alueille ehdotetaan tavallista leveämpää suojakaistaa.

”Suojakaistatyökalua kannattaa käyttää, jotta eroosioherkät riskikohteet havaitaan jo leimikon suunnitteluvaiheessa. Näillä kohteilla koneilla ajoa sekä maanmuokkausta tulisi välttää”, kertoo projektipäällikkö Johanna Virtanen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänhoidon suositusten mukaan rantametsien hakkuissa puustoa tulee jättää rannoille vaihtelevan levyisiksi suojakaistoiksi. Riittävän leveät ja vaihtelevan levyiset suojakaistat vähentävät kiintoaineen ja sen mukana kulkeutuvien ravinteiden päätymistä hakkuualalta vesistöihin.

Suojakaistatyökalu on ensimmäinen Metsäkeskuksen julkaisema avoimen lähdekoodin työkalu, joka on kaikkien kiinnostuneiden vapaassa käytössä. Se toimii QGIS-paikkatietojärjestelmässä, mutta toimijat voivat ottaa menetelmän käyttöön myös omiin suunnittelujärjestelmiinsä. Lähdekoodi ja ohjeistusta työkalun käyttöön löytyvät Metsäkeskuksen verkkosivuilta.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat