Metsäkeskus tarkasti kemerakohteita, viidenneksellä ehdot eivät täyttyneet

Taimikot hoidetaan pääosin hyvin, Metsäkeskuksesta kerrotaan.

Suomen metsäkeskus tarkasti viime vuonna taimikonhoitotöitä ja nuorten metsien harvennuksia liki 10 000 hehtaarilla, joille oli haettu kemeratukea. Pääosin työt oli tarkastuskohteilla hoidettu hyvin, mutta viidenneksellä hakuehdot eivät täyttyneet.

Taimikonhoidossa työn jälki oli parempaa, ja 90 prosenttia hakemuksista hyväksyttiin. Yleisin pulma taimikoissa oli liika tiheys. Kemeratukea ei voida myöntää, jos taimikko jää liian tiheäksi työn jälkeen.

Sen sijaan nuoren metsän harvennuksilla pulmia oli enemmän, eikä neljännes hakemuksista täyttänyt hakuehtoja.

”Nuoren metsän hoidon tukea taas haetaan usein harvennuksiin, joissa puusto on jo liian järeää. Kyseessä on tällöin normaali kaupallisesti kannattava harvennus, johon tukea ei enää myönnetä”, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola Suomen metsäkeskuksesta.

Alueellisia eroja

Työn jälki vaihteli alueittain. Parasta laatua tehdään Lapissa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Heikompaa työnjälkeä havaittiin Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa osalla työmaista.

Tarkastuksissa löytyi myös yli 350 hehtaaria työmaita, joille haettiin tukea, vaikka työtä ei ollut lainkaan tehty.

Metsäkeskus myönsi viime vuonna kemeratukea metsänomistajille taimikon varhaishoitoon ja nuoren metsän hoitoon yhteensä 34 miljoonaa euroa. Näitä metsänhoitotöitä tehtiin kaikkiaan noin 129 000 hehtaarin alalla.

Lisää aiheesta; Taimikonhoidon ja nuorten metsien harvennuksien tarkastustulokset vuonna 2021

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito