Metsän salainen elämä sai tiedonjulkistamispalkinnon

Aiemmin tuntemattomista metsän eliöistä kertova kirja perustuu Putte-tutkimusohjelmaan.

Suomen metsien tuntemattomista lajeista kertova Metsän salainen elämä -kirja on palkittu valtion tiedon julkistamispalkinnolla. Kirjan taustalla on Putte-tutkimusohjelma (Puutteellisesti tunnetut ja uhanalaiset metsälajit), jonka avulla Suomen metsistä on löydetty lähes 2 000 uutta lajia. Näistä noin 550 lajia on ollut tieteelle kokonaan tuntemattomia.

Löydetyt uudet lajit ovat pääosin pieniä, huomaamattomia eliöitä, joita tavallinen metsätallaaja ohittaa huomaamattaan. ”Taitavien kirjoittajien käsissä näistä mitättömistä tuleekin suuria päähenkilöitä. Lukijalle avautuu jännittävä maailma, jossa valeskorpionit ratsastavat kärpästen selässä, hiivasolut pariutuvat ja tunkeutuvat isäntäsieneen loisimaan ja sääskitoukat muodostavat tuhannen toukan kulkueita”, palkitsemisperusteissa todetaan.

Kirjan tekijäjoukkoon kuuluu viitisenkymmentä kirjoittajaa ja sen ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri.

”Palkinto on upea tunnustus ennen kaikkea sille pitkäjänteiselle työlle, jota kymmenet tutkijat tekevät metsäluontomme kartoittamiseksi, iloitsee kirjan toimittaja”, tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Vuosina 2003–2016 toteutettu Putte-ohjelma oli ympäristöministeriön rahoittama ja osa Metso-ohjelmaa.

”Putte on ollut toimiva ja tehokas tapa tuottaa tietoa metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun ja maankäytön suunnittelun tueksi. Toivottavasti se saa vielä jatkoa ja jopa laajentuu muihin elinympäristöihin”, eläintieteen yksikönjohtaja Aino Juslén Luomuksesta toteaa.

Metsän salainen elämä on palkittu jo aiemminkin. Ympäristöjärjestö WWF valitsi kirjan viime vuonna vuoden luontokirjaksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat