Metsäpeuroja palautetaan takaisin luontoon

Metsähallitus aikoo palauttaa metsäpeuroja takaisin niiden alkuperäisille asuinsijoille Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla mittavassa yhteishankkeessa.

Metsähallitus aikoo palauttaa metsäpeuroja takaisin niiden alkuperäisille asuinsijoille Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla mittavassa yhteishankkeessa.

Ensimmäisessä vaiheessa peuroja siirretään luonnosta ja eläintarhoista palautusalueille rakennettaviin aitauksiin. Lauhavuoren kansallispuiston ja Seitsemisen kansallispuiston tuntumassa sijaitseviin aitauksiin siirretään 10-15 peuraa. Toisessa vaiheessa siirrettyjen peurojen jälkeläisiä vapautetaan luontoon 1,5-2 vuoden ikäisinä.

”Palautusistutusten kohdealueilla ei ole elänyt peuroja yli puoleentoista vuosisataan, joten palautus varmasti herättää paikallisten keskuudessa kysymyksiä. Niihin tullaan vastaamaan”, ylitarkastaja Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa.

Metsäpeura kuoli aikanaan sukupuuttoon liiallisen metsästyksen seurauksena. Sodan jälkeen se palasi Kainuuseen itärajan takaa. Siitä kannasta tehtiin onnistunut palautusistutus Suomenselän keskiosiin 30 vuotta sitten.

”Edellinen metsäpeuran palautus Suomenselälle 1970-80-lukujen taitteessa on ollut vaikutukseltaan yksi merkittävimmistä lajisuojelutoimenpiteistä Suomessa. Tällä hankkeella tavoittelemme yhtäläistä vaikuttavuutta”, projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksesta sanoo.

Metsähallituksen kumppaneina hankkeessa ovat muun muassa Luonnonvarakeskus, Suomen riistakeskus, WWF Suomi ja Liikennevirasto. Hankkeen budjetti on reilut viisi miljoonaa euroa, josta EU-rahoitusta on 60 prosenttia.

METSÄLEHTI

Luonto Luonto

Kuvat