Ministeri perää ryhtiliikettä taimikoiden hoitoon

Viidennes tarkastetuista kemerakohteista on osoittautunut rahoituskelvottomiksi. Tälle vuodelle varattua tukea uhkaa jäädä käyttämättä.

”Meillä metsänomistajilla ja alan toimijoilla on petrattavaa taimikonhoitotöiden laadussa ja omavalvonnassa. Jopa viidennes tarkastetuista kemerakohteista on osoittautunut rahoituskelvottomiksi”, kertoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puhuessaan tänään MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksessa.

”Kemerajärjestelmän perusteltavuuden kannalta ei ole hyvä, jos prosentti pysyy noin korkeana”, hän muistutti.

Uudelleen avattu kemeratukien haku on otettu innostuneesti vastaan. Heti ensimmäisinä päivinä taimikoiden varhaishoitoon haettiin tukea yhteensä 6 500 hehtaarille noin miljoonan euron edestä. Samaan aikaan Metsäkeskuksessa puretaan edelleen keväällä syntynyttä ruuhkaa, vaikka halu oli välillä kokonaan kiinni.

”Vaikka hakemuksia ovat paikat täynnä, hankkeiden toteutus on ollut verkkaisempaa. Näyttää siltä, että jopa 10 miljoonaa tälle vuodelle varattuja rahoja jää käyttämättä”, sanoi Tiilikainen.

Hän toivoi, että rahaa haetaan taimikoihin, jotka voidaan vielä tänä syksynä hoitaa. Metsänhoitoyhdistyksiä ministeri kiitteli ripeästä siirtymisestä digiaikaan. Kemerahaun uudelleen avaamisen jälkeen 75 prosenttia tukihakemuksista on tullut sähköisessä muodossa, mikä nopeuttaa niiden käsittelyä.

METSÄLEHTI

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat