Metsäpohjainen piha paransi päiväkotilasten immuunijärjestelmää

Tutkija ehdottaa kaikkien päiväkotipihojen muuttamista viherpihoiksi.

Korkea hygieniataso, urbaani elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Se taas lisää immuunijärjestelmän häiriöiden, esimerkiksi diabeteksen, keliakian ja allergioiden riskiä.

Luonnonvarakeskuksen vetämässä tutkimuksessa päiväkotien asvaltoiduille, laatoitetuille ja sorapäällysteisille pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita, joihin lapset kylvivät kasveja ja hoitivat niitä. Kuukauden kestänyt, viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa. Muutokset näkyivät myös veriarvoissa.

Tulokset tukevat oletusta, jonka mukaan luontokosketus ehkäisee immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten autoimmuunisairauksia ja allergioita, tutkimustyötä johtanut Luonnonvarakeskuksen tutkija Aki Sinkkonen sanoo. Hän ehdottaakin kaikkien päiväkotien pihojen muuttamista viherpihoiksi.

”Sillä lastemme puolustusjärjestelmän säätelykyky paranee jo kuukaudessa. Kaupan päälle lapset saavat paremman motoriikan, keskittymiskyvyn ja hyvän luontosuhteen”, Sinkkonen arvioi.

Tutkimuksessa seurattiin kuukauden ajan 75:tä 3–5-vuotiasta päiväkotilasta kymmenessä päiväkodissa Lahdessa ja Tampereella. Viherpihapäiväkodeissa olleiden lapsien mikrobimuutoksia vertailtiin lapsiin, jotka olivat normaaleissa päiväkodeissa (ei viherpihaa) tai luontopäiväkodeissa (ei viherpihaa, mutta järjestettyjä luontoretkiä). Tutkimukseen osallistuivat myös Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Prahan Charles yliopisto. Tutkimus on julkaistu Science Advances -julkaisussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat