Metsäteollisuuden investoinnit yhä laskussa – tänä vuonna investoidaan 530 miljoonaa euroa

Lähes puolet investoinneista kohdistuu kapasiteetin korvaamiseen.

EK:n investointitiedustelun mukaan tehdasteollisuuden investointien kasvu on hyytymässä. Tänä vuonna investoidaan noin 4,5 miljardia euroa. Se tarkoittaa, että kasvu jää alle prosenttiin, kun viime vuonna sitä kertyi vielä 9 prosenttia.

Metsäteollisuudessa investointitahti hidastuu. Vuonna 2018 alalla investointiin vielä runsaat 700 miljoonaa euroa, viime vuonna 590 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna investoinnit laskevat EK:n kyselyn mukaan 525 miljoonaan euroon.

Muilla aloilla kasvu on maltillista, mutta energiateollisuudessa vauhti on reipasta. Viidenneksen kasvua viime vuodesta selittää suuntautuminen uudistuvan energian tuotantoon ja sähkönverkon toimitusvarmuuden parantaminen.

Lähes puolet metsäteollisuuden investoinneista on suunnattu kapasiteetin korvaamiseen. Kapasiteettia lisääviä investointeja on vain 16 prosenttia ja rationalisointia 26 prosenttia. Koko tehdasteollisuudessa kapasiteettia lisääviä investointeja on tälle vuodelle luvassa keskimäärin liki 30 prosenttia.

”Pitkällä aikavälillä teollisuuden investointinäkymät ovat Suomessa heikot, sillä vaatimaton väestökehitys sekä tuottavuuskasvua edistävät tutkimus- ja kehittämisinvestoinnit eivät ota kunnolla tuulta alleen. Vaisu investointinäkymä heijastuu jo nyt investointien kohdistumisena pääasiassa tuotannon korvausinvestointeihin eikä tuotannon laajentamiseen”, EK:n asiantuntija Terhi Heikkonen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat