Metsäteollisuus: EU:n ilmastopolitiikka sortaa Suomea

Metsäteollisuus ry:n mukaan Ruotsi saa ansiotonta etua hiilinielutavoitteiden määrittämisessä.

EU:n maan ja metsien käyttöä ohjaava Lulucf-asetus kohtelee jäsenmaita eri tavoin, Metsäteollisuus ry paheksuu. Sen mukaan asetuksen vertailutasojen hiilinielutavoitteet saavutettaisiin Ruotsissa suuremmilla hakkuumäärillä kuin Suomessa, noin 80 prosentilla vuotuisesta kasvusta. Suomessa vastaava hakkuukertymä olisi noin 70 prosenttia metsien kasvusta.

”Metsien käytölle on Ruotsissa vahva parlamentaarinen tuki. Samaan aikaan Suomessa keskustellaan hakkuiden rajoittamisesta”, Metsäteollisuus ry ihmettelee tiedotteessa.

Syynä epäsuhtaan on laskennan perusteena käytetty jakso 2000–2009, jolloin Ruotsissa esimerkiksi Gudrun-myrskyn takia puuta oli markkinoilla runsaasti.

”Suomessa sen sijaan puuta käytettiin tuolloin selvästi vähemmän kuin viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana muun muassa metsäteollisuuden heikommasta kilpailukyvystä ja talouden taantumasta johtuen.”

Lulucf-asetuksen hiilinielun vertailutaso on EU:n antamien kriteerien mukaan tehty laskelma, johon aikanaan verrataan toteutuneita ilmastopäästöjä. Jos ne ovat vertailutasoa suuremmat, päästöjä täytyy kompensoida tavalla tai toisella. Jos taas metsien hiilinielu on ennakoitua suurempi, ylijäämällä voi paikata muun maankäytön päästöjä.

Lopullisesti eri maiden vertailutasoista päätetään ensi vuoden aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa